Aarsleff forlader Rusland men vil afslutte igangværende projekter
Aarsleff tager nu konsekvensen af Ruslands invasion i Ukraine og forlader det russiske marked.
Det oplyser landets største entreprenørvirksomhed i en fondsbørsmeddelelse torsdag morgen.
"Krigen i Ukraine berører os dybt. Vi fordømmer fortsat den russiske invasion, som har ført til så mange tab af menneskeliv, ødelæggelser og menneskelig tragedie. Vi har derfor taget beslutningen om at sælge vores forretninger i Rusland, hvilket vi mener, er det rigtige at gøre i den nuværende situation. Når salget er effektueret, vil vi ikke længere være til stede i Rusland", hedder det i fondsbørsmeddelelsen.
Aarsleffs beslutning kommer, efter en række andre store danske virksomheder som Velux, Carlsberg, FLSmidth og Jysk den seneste uge også har valgt at forlade det russiske marked permanent.
Indgår ikke længere i omsætningen
I regnskabsåret 2020/21 havde Aarsleffs forretning i Rusland en omsætning på 64 millioner kroner og et driftsresultat på 4 mio. kr.
Fakta: Aarsleff i Rusland
- Ifølge Aarsleffs russiske hjemmeside har den danske entreprenørkoncern drevet forretning i Rusland siden 1992. Her har Aarsleff blandt andet stået for fornyelse af mere end 100 kilometer rørledninger i landets største byer, herunder Moskva, Skt. Petersborg, Jekaterinburg og Kazan.
- Aarsleff har også løst opgaver med rørrenovering for den russiske olieindustri. Blandt kunderne var selskabet Kinef (Kirishi Petroleum Organic Synthesis) i nærheden af Sankt Petersborg. Kinef er et af Ruslands største olieraffinaderier og er en del af den børsnoterede russiske oliegigant Surgutneftegas.
- For øjeblikket har Aarsleff dog ingen opgaver for det russiske olieraffinaderi, og den seneste kontrakt ligger flere år tilbage, har selskabet for nylig oplyst til Licitationen.
Det skal ses i forhold til, at koncernen i samme periode havde en samlet omsætning på 14,7 mia. kr. og et driftsresultat på 648,3 mio. kr.
"Som en konsekvens af denne beslutning, vil vores forretninger i Rusland ikke længere indgå i koncernens omsætning og driftsresultat. Regnskabsmæssigt vil forretningen blive behandlet som et aktiv, der er bestemt for salg, indtil afviklingen er sket," skriver Aarsleff.
Nedskriver til dagsværdi
Forretningen vil blive nedskrevet til dagsværdi, hvilket resulterer i en estimeret ikke-likvid nedskrivning på 20 til 40 mio. kr., fremgår det.
Aarsleff oplyser, at selskabet senere vil komme med yderligere oplysninger vedrørende de regnskabsmæssige konsekvenser.
"Vi beklager dybt de konsekvenser, som denne beslutning får for vores medarbejdere i Rusland. Indtil salget er effektueret, fastholder vi, at vi vil opfylde vores kontraktuelle forpligtelser på igangværende projekter," skriver Aarsleff, som tilføjer:
"Vores tanker går til det ukrainske folk, og vi håber, at freden vil blive genoprettet hurtigst muligt."
Fåmælt omkring Rusland
Hidtil har Aarsleff været fåmælt omkring sine forretninger i Rusland. Dette har fået eksperter og analytikere til at advare om, at tavshed og manglende handling kunne blive et problem for den børsnoterede byggekoncern.
På den baggrund løftede flere ordførere på Christiansborg for nylig en pegefinger mod Aarsleff i forhold til koncernens russiske aktiviteter.
- Jeg synes, de skal tage deres etiske kompas op af skuffen og kigge på det, lød det fra Orla Hav, erhvervsordfører for regeringspartiet Socialdemokratiet, i Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Påvirker ikke forventninger
I torsdagens meddelelse fastslår Aarsleff, at beslutningen om at forlade Rusland ikke kommer til at påvirke selskabets forventninger til driftsresultatet (EBIT) for regnskabsåret 2021/22.
Koncernens senest udmeldte forventninger lyder på en driftsindtjening i størrelsesordenen 700 mio. kr. og en omsætning, som forventes at blive cirka 8,5 pct. højere end i regnskabsåret 2020/21.
Artiklen er en del af temaet Krigen i Ukraine.