23948sdkhjf

Spærproducent udvider repertoiret til hele huse

Den stigende efterspørgsel på træbyggeri har skubbet på udviklingen af et nyt råhus-koncept hos Palsgaard Spær.

I samarbejde med Prisme Arkitekter og Hansen Rådgivende Ingeniører har spærproducenten, der er landets største, udviklet en færdigdesignet rækkehusløsning, der skal gøre det nemmere for byggeriets aktører at skifte de klimatunge materialer ud med mere træ.

– Vi har i en længere periode oplevet en stor efterspørgsel fra professionelle bygherrer og entreprenører på komplette løsninger til byggeri i træ. Derfor har vi udviklet Råhus-konceptet, som består af et komplet byggesystem i store delelementer i træ til tre boligtyper, fortæller Tobias Smith, divisionsdirektør hos Palsgaard Spær, i en pressemeddelelse om udvidelsen af repertoiret.

Et færdigt samlesæt

Det nyudviklede råhus består af ydervægge, indervægge, etageadskillelse og tag, der leveres samlet og hurtigt kan lukkes, så det er klar til videre bearbejdning.

– Det betyder, at vi har tænkt hele vejen rundt og sørget for alle de vigtige komponenter, der skal til, for at boligerne overholder de krav, der stilles til eksempelvis energi og statiske forhold, fortsætter Tobias Smith.

Han suppleres af Kristian Klitgaard, der er en af udviklerne bag konceptet hos Palsgaard Spær:

– Fra at være komponentleverandør går vi nu til også at kunne levere et færdigt råhus. På den måde gør vi byggeprocessen endnu mere effektiv, da vi har designet husets skelet i samarbejde med dygtige arkitekter og udviklet den statiske del sammen med ingeniørerne. Vi har derfor gjort det så nemt som muligt for kunden, og det kan forhåbentlig få endnu flere til at kaste sig over træbyggeri, fortæller han og understreger, at man allerede mærker stor interesse for konceptet.

Bygget indendørs

Med Råhus-konceptet producerer Palsgaard Spær det samlede træskelet indendørs i store produktionshaller og leverer det til byggepladsen. Ifølge Palsgaard Spærs tekniske sælger Mogens Læssø Madsen giver det nogle klare fordele i forhold til blandt andet fugt i byggeriet og miljøcertificeringer.

– Træ er et fantastisk produkt, da det er ligevægtigt i forhold til den relative fugtighed og kan dermed optage og afgive fugt. Og derfor er det vigtigt, at konstruktionerne laves korrekt. Med vores råhuse bygger vi en åben konstruktion, som bliver produceret indendørs under tørre og optimale forhold. Vi leverer råhusene som præfabrikerede elementer i træ, og det giver en klar fordel i forhold til, hvis der bygges udendørs i en fugtig periode, hvor træet kan absorbere fugt og dermed også afgive det igen, forklarer Mogens Læssø Madsen. 

Han peger på, at det og med hensyn til certificeringer som DGNB og Svanemærket også er en fordel, at husene kan opføres som tørt byggeri, og understreger desuden at råhusene udelukkende bygges af PEFC-certificeret træ.  

På nuværende tidspunkt består Råhus-konceptet af basisboliger i tre forskellige størrelser fra 80 til 115 kvadratmeter i et og to plan, hvoraf der kan sammensættes dobbelthuse og rækkehuse i flere udformninger.  

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11