Licitationen mener: Demokrati er stadig "en by i Rusland"
Situationen i Ukraine er ulykkelig og alvorlig. Præsident Putins magtdemonstration har skabt sikkerhedspolitisk alarmberedskab i EU og Nato og utryghed især i de nærmeste lande.
De mere end 44 mio. indbyggere i Ukraine har siden revolutionen i 2014 og Ruslands annektering af Krim samme år levet med truslen om et russisk overgreb. De vestlige landes sanktioner mod Rusland i kølvandet på annekteringen af Krim har altså ikke været tilstrækkeligt massive til at holde Putin fra at tage endnu en bid af Ukraine. Det har til gengæld været nødvendigt for Putin at vise den russiske befolkning, at han er mand nok til at slå til mod de vestlige aggressorer. For det er jo sådan, russerne ser situationen.
Nu er den vestlige verden klar til at stramme grebet yderlige om den russiske befolkning i form af nye sanktioner. Putin er nok den sidste, som vil give op, så håbet er, at han på et eller andet tidspunkt bliver dømt ude af den russiske befolkning.
For Danmark og hele den vestlige verden vil yderligere, massive sanktioner mod Rusland, også have en pris. Dansk Erhverv vurderer, at et fuldkomment eksportforbud vil få konsekvenser for omkring 3.000-4.000 danske arbejdspladser, som er knyttet op på eksport til Rusland.
Men, det er naturligvis intet imod den pris, som den ukrainske befolkning må betale. Her handler det i bogstaveligste forstand om liv og død. Så udover at stå vagt ved Natos grænser, så handler det her og nu om humanitær bistand til ukrainerne.
Artiklen er en del af temaet Lederen.