Licitationen mener: Ubalance skaber pres på byggelønninger
Modige iværksættere med ideer, lyst og evner til at skabe nye virksomheder udgør sammen med underskoven af små og mellemstore virksomheder det vigtige fundament for vækst og velstand.
Selvom det godt kan lyde som noget, der er hentet fra en skåltale i en arbejdsgiverforening, så er der så meget substans i sætningen, at man godt kan læne sig op ad selve budskabet i udsagnet; nemlig at risikovillighed kombineret med evner er en højpotent blanding, når der skal skabes nye arbejdspladser.
Selvom iværksættertrangen stadig er overvældende i Danmark, så viser nye tal fra analysevirksomheden Exeperian, at antallet af nye iværksættere er faldende. Analysevirksomheden har selv et bud på, hvorfor der er færre, som springer ud som iværksættere: Det er simpelthen for lukrativt lige nu at være almindelig lønmodtager.
Og det kan der være noget om. I byggebranchen er efterspørgslen på kvalificerede medarbejdere så stor, at både lønninger og frynsegoder skrues i vejret. Lige nu får kvalificerede medarbejdere i byggeriet populært sagt både i pose og sæk.
Knapheden på kvalificeret arbejdskraft og et højt aktivitetsniveau er altså i et eller andet omfang med til at dæmpe iværksættertrangen. Det er ikke noget nyt. Men lige nu, hvor intet er normalt og hvor markedet er i ubalance, skaber det lønglidning og dermed øget inflation.
Og så kan der blive lidt længere mellem skåltalerne.
Artiklen er en del af temaet Lederen.