Licitationen mener: Den sikre vej til drømmejobbet
Inden for de kommende uger skal eleverne i folkeskolens ældste klasser træffe det første - men langt fra sidste - valg af retning i deres fremtidige karriere. Skal de vælge en gymnasial uddannelse, eller skal det være en erhvervsuddannelse?
Det er et skridt, hvor de er under indflydelse fra både lærere og forældre. Mange vælger uden tvivl den gymnasiale vej, men de burde selvfølgelig i lige så høj grad vælge en erhvervsuddannelse.
For virksomhederne mangler desparat faglært arbejdskraft. Alene i Region Sjælland er det 56 pct. af bygge- og anlægsvirksomhederne og 45 pct. af industrivirksomhederne, der forgæves slår stillinger op, når de søger faglært arbejdskraft.
Derfor er det heller ikke overraskende, at en ny undersøgelse fra DI viser, at de fleste nyuddannede faglærte stort set kan vælge og vrage mellem jobbene. I løbet af det første år efter endt uddannelse er mere end 90 pct. i beskæftigelse, viser opgørelsen.
Det er selvfølgelig også altafgørende, at de unge og ikke mindst deres forældre får øjnene op for, at erhvervsuddannelserne faktisk godt kan betale sig.
For som tallene viser, at det jo netop den lige vej til drømmejobbet og ikke en tid på dagpenge efter endt uddannelse. Det er bare ikke rigtigt gået op for de unge og deres forældre.
Skal danske virksomheder ikke sakke bagud, er der brug for langt flere faglærte. Lad det endelig starte nu. Det må de unge og deres forældre godt få øjnene op for.