Licitationen mener: Klimaet er også en samfundsopgave
Stormen Malik satte bogstavelig talt himmel og jord i bevægelse i lørdags, da den værste storm i et par år huserede i Danmark. Det var derfor sikkert også med nervøsiteten i højsædet, at udsatte steder som den jyske vestkyst, den nordsjællandske kyststrækning og områderne omkring Isefjorden og Roskilde Fjord forberedte sig på Maliks hærgen.
For alle kan sikkert huske billederne fra stormen Bodils hærgen i 2013, som satte området Jyllinge Nordmark ved Roskilde Fjord under vand med store skader på huse til følge. Området har nu fået effektive diger, sluse og pumpesystem, som gjorde, at Nordmarkent i weekenden gik fri for ødelæggelser.
Men Roskilde Fjord er jo langt fra det eneste sted i landet, hvor der er brug for diger og effektive klimatilpasningsprojekter, som kan holde stigende vandstand og stormfloder fra døren.
Klimaforandringerne betyder, at der er brug for, at byerne indrettes, så regnvandet ledes væk under skybrud. Men hvem skal betale regningen? Det strander mange kystbeskyttelsesprojekter ofte på. Og det er jo ikke rimeligt, at husejere eksempelvis må gå fra hus og hjem, fordi de ikke har råd til at betale for kystbeskyttelse.
Derfor bør det i højere grad være en national opgave at sikre klimatilpasningen. Senest har DI, Kommunernes Landsforening og Danva foreslået at oprette en national fond på 800 mio. kr. Det er en vej at gå. Under alle omstændigheder bør det ikke være en stor hurdle at sikre sig mod vandmasserne. Det er i lige så høj grad en samfundsopgave.
Artiklen er en del af temaet Lederen.