23948sdkhjf

Aarhus skyder konkurrence om stadion til 650 millioner i gang

Kort før jul løftede Aarhus Kommune sløret for et felt af kendte arkitekter fra ind- og udland, der konkurrerer om at tegne et nyt fodboldstadion til Aarhus. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Nu har de deltagende hold fået tilsendt det omfattende konkurrenceprogram med krav og ønsker til alt fra detaljer som stolerækker og bandehøjder til de helt store temaer som bæredygtighed og arkitektonisk udtryk. 

– Det bliver ekstremt spændende at se, hvordan de seks hold hver især kommer til at omsætte konkurrenceprogrammet til et konkret projektforslag. Niveauet hos deltagerne er tårnhøjt, og det samme er vores forventninger til, hvordan de besvarer opgaven og dermed hvilket vinderprojekt, vi senere på året kan præsentere, siger Alvaro Arriagada, der er projektdirektør for Kongelunden, som stadionprojektet er en del af, i pressemeddelelsen.

Stadion-ramme på 650 millioner  

Byggeriet af et nyt fodboldstadion har en samlet økonomisk ramme på op til 650 mio. kr., viser et notat om Kongelundens økonomi.

De seks prækvalificerede hold:

I et felt af 42 hold prækvalifcerede Aarhus Kommune seks teams med arkitekter og tegnestuer fra ind- og udland til at deltage i projektkonkurrencen om det nye fodboldstadion. 

Team 1

Cobe (København, Danmark) Altherden Fuller Leng Limited (AFL Architects), (Manchester, England) 

Team 2

Dissing+Weitling (København, Danmark) Kengo Kuma (Tokyo, Japan/Paris, Frankrig) Masu Planning (København, Danmark) Moonn (Aarhus, Danmark)

Team 3

Dorte Mandrup (København, Danmark) Kristine Jensen Landskab & Arkitektur (Aarhus, Danmark) 

Team 4

Herzog & de Meuron World Ltd. (Basel, Schweiz) Vogt Landschaftsarchitekten AG (Zürich, Schweiz)

Team 5

Scau (Paris, Frankrig) Arkitema (Aarhus, Danmark) Lytt Architecture (Aarhus, Danmark) 

Team 6

Zaha Hadid Limited (London, England) Sweco Danmark A/S (Aarhus, Danmark) Tredje Natur (København, Danmark)

Vision Kongelunden er født med en projektøkonomi på samlet 750 mio. kr. som udgangspunkt. Dels 250 mio. kr. kommer fra Aarhus Kommune. Dels 500 mio. kr. fra to donationer på hver 250 mio. kr. fra Lind Invest og Salling Fondene. 

De 500 mio. kr. fra donationerne bliver kanaliseret direkte ind i den økonomiske ramme til byggeriet af det nye fodboldstadion. 

Af de 650 stadion-millioner er 585 mio. kr. afsat til selve stadionbyggeriet og totalrådgivningen, mens den resterende del går til afledte omkostninger som nedrivning af det eksisterende stadion, bygherrerelaterede omkostninger med videre. 

De resterende 250 mio. kr. i Vision Kongelundens projektøkonomi er afsat af Aarhus Byråd og går primært til projekter i Udviklingsplanen. De 50 mio. kr. er forlods øremærket til at udvikle infrastrukturen i området.

Fanpanel skal følge processen 

Når de seks projektforslag senere på foråret lander på bedømmelsesudvalgets bord, bliver det i anonym form, så det ikke under bedømmelsen er kendt, hvilke teams der står bag det enkelte forslag. 

Forslagene bliver behandlet af et bedømmelsesudvalg bestående af eksterne fagdommere udpeget af Akademisk Arkitektforening, repræsentanter for projektets to donatorer samt repræsentanter fra Aarhus Byråd, ligesom en række eksterne og interne fagpersoner rådgiver bedømmelsesudvalget. 

For at fastholde fokus på den gode fodboldoplevelse i hele processen fra konkurrencestart til ibrugtagning af det nye stadion vil der nu blive etableret et såkaldt fanpanel, som kan følge processen på tættere hold. Fanpanelet vil, ud over allerede udpegede medlemmer fra AGFs fanorganisation, også komme til at bestå af en håndfuld aarhusianere med bred interesse for fodbold.  

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.151