23948sdkhjf

Tænk lokalt og biobaseret i byggeprocessen

Vi skal blive bedre til at bruge lokale biobaserede byggematerialer som ålegræs, strå og træ. Vi får et lavere CO₂-forbrug og baner vejen for et byggeri i bedre balance

Det spirer med gode ideer til at gøre den danske byggebranche mere bæredygtig. Hvert år får Boligfonden Kuben ansøgninger fra iværksættere, der eksperimenterer med biobaserede byggematerialer som alternativ til traditionelle energislugende byggematerialer. Vi byder innovationen velkommen, for det er på tide, at vi får set med friske øjne på vores byggeri.

Verden over bliver der bygget nye broer, veje og bygninger som aldrig før. Alene mellem årene 2011-2013 brugte Kina mere cement end USA i hele det 20. århundrede. Cementen bruges til beton, som er blevet det foretrukne byggemateriale globalt. Beton er et materiale med mange kvaliteter, men desværre er de klimamæssige konsekvenser af at bruge beton langt større end materialets funktion og æstetik. Derfor har vi brug for at udvide paletten, så vi bruger mindre beton og flere biobaserede byggematerialer. For klimaets skyld.

Bygger vi med biobaserede byggematerialer, udleder vi nemlig mindre CO2. Det skyldes, at beton udleder CO2 i fremstillingsfasen, mens biobaserede byggematerialer optager CO2 i vækstfasen, så vi får mindre CO2 i atmosfæren. De biobaserede byggematerialer er også fornybare, de kan sås og høstes igen og igen, så vi ikke dræner vores ressourcer. Samtidig indgår de i en naturlig fødekæde, hvis vi dyrker afgrøderne hensynsfuldt og passer på mikromiljøet.

Biobaserede byggematerialer er ikke et nyt fænomen. Går vi et par hundrede år tilbage, var biobaserede byggematerialer en del af det danske kulturlandskab. Vi byggede med materialer som ålegræs, strå eller tang. Vi havde en lokal byggeskik, hvor vi byggede med lokale materialer og formede arkitekturen efter klimaet. I dag bygger vi næsten ens, uanset om vi er i USA, Kina eller Danmark. Det dræner råstofferne og skaber en mere fattig bygningskultur. Alligevel har vi forelsket os i det hyper rationelle byggeri, hvor alt skal bygges efter samme formel.

Af samme grund leder vi verden over efter nye byggematerialer, som blandt andet kan erstatte beton. Vi taler om behovet for at finde løsninger, der kan skaleres op og bruges i en stor skala. Det er prisværdigt at gå efter systemiske ændringer, som har potentiale til at ændre verden. Men vi vil også slå et slag for de små ændringer, der måske synes som små krusninger på overfladen, men kan vokse fra neden og op. For større alsidighed i materialevalg og byggeskik. I virkeligheden er det jo bedst for naturen, hvis vi har alsidighed i vores forbrug, hvad enten vi taler om biobaserede eller traditionelle byggematerialer. På den måde undgår vi at udpine jorden og mindske biodiversiteten.

Vi har brug for en tankegang, hvor vi tænker naturen og helheden ind i stedet for at jagte det næste fix. På den måde får vi også en lokal byggeskik tilbage i stedet for standardiseret byggeri. I dag bliver byggematerialer skibet verden rundt i jagt på den bedste pris. Men hvad hvis vi stedet begyndte at kigge på det, vi havde lige udenfor døren? Hvis vi igen tegnede vores huse med basis i de lokale materialer og importerede så lidt som muligt? Så ville vi både reducere vores CO2-forbrug, få en mere alsidig arkitektur og en rigere natur. Så tag de lokale briller på næste gang, du skal bygge nyt.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094