Radioaktive rum midt i Aarhus bliver en dyrere fornøjelse
To rum i kælderen under det tidligere kommunehospital ved Nørrebrogade i Aarhus husede igennem 10 år partikelacceleratorer, som blev brugt til at lave PET-scanninger.
Og det giver problemer for den igangværende omdannelse af det gamle hospital til Aarhus Universitets nye kompleks, Universitetsbyen. Nedbrydningen lader vente på sig på grund af skrappe regler for det radioaktive materiale i betonen, og budgetter blev tidligere i år øget fra 6,5 til 14 mio. kr.
Det skriver Aarhus Stiftstidende.
De to radioaktive rum - med omkring 200 ton materiale - skulle være fjernet ved årsskiftet, men Region Midtjylland har stadig ikke fået godkendt en plan for nedbrydningen - efter to års arbejde.
Fakta: Universitetsbyen
Siden Forskningsfondens Ejendomsselskab A/S (FEAS)’ overtagelse af det tidligere kommunehospital i Aarhus i 2019 har området været under ombygning til et campusområde med forsknings- og undervisningsfaciliteter for Aarhus Universitet samt forskellige tilknyttede funktioner som eksempelivs studieboliger og erhverv med videre.
Kun adskilt af Nørrebogade har Universitetsbyen og Universitetsparken en central placering i Aarhus.
Området udvikles over en periode på cirka 10 år.
- Indtil videre har vi i hvert tilfælde brugt 1.000 arbejdstimer på sagen. Det her er blevet væsentligt mere besværligt og en helt del dyrere end forventet. Og vi er desværre langt fra i mål endnu, siger Søren Baarsgaard Hansen, hospitalsfysiker og lektor, som er Aarhus Universitetshospitals frontmand i forhold til de to rum, til Aarhus Stiftstidende.
Enheden for Strålebeskyttelse har indtil nu ikke kunnet godkende sikkerhedsplanerne for fjernelse af materialet.
En ny plan for afvikling af rummene ventes at lande hos myndighederne tidligt i det nye år.