23948sdkhjf

Stigende energipriser er endnu et grønt salgsargument

Det er blevet dyrt at holde varmen i Danmark. Hver dag byder på nye historier om de enorme konsekvenser, det kan have for danskernes privatøkonomi, når energipriserne tordner i vejret, som det er tilfældet i øjeblikket.

Udviklingen understreger bare, at den billigste energi er den, vi ikke bruger! Alligevel er den politiske indsats for at sætte yderligere gang i energieffektiviseringen af de danske hjem og bygninger primært præget af store visioner men også af problemer med at komme ud af startboksen.

Med tanke på at hele 44,4 procent af de energimærker, der blev uddelt til danske boliger sidste år, fik vurderingen D eller dårligere, er det samtidig et område med et enormt potentiale. Og stigende energipriser gør kun motivationen større for boligejerne.

For interessen ER jo til stede. Det kan vi se på det enorme stormløb på Bygningspuljen, hvor mange tusinde boligejere - trods tekniske vanskeligheder - har søgt om støtte til især at skifte fra oliefyr og naturgas til varmepumper. Men udover varmepumpen - hvor starter man så som boligejer? Og er det virkelig meningen, at enhver dansker skal være ekspert i både bygningsautomatik og dataformater for at kunne leve lidt grønnere?

Ikke hvis du spørger os. For nylig kunne regeringens Digitaliseringspartnerskab aflevere hele 46 anbefalinger, der skal gøre os bedre til at udnytte digitaliseringens mange muligheder.

Adgang til borgernes data

Én af anbefalingerne er, at det skal være lettere for danskerne at give eksperter og rådgivere fra for eksempel installationsbranchen adgang til data om deres el- og vandforbrug. Det er et forslag, vi allerede tidligere har fremlagt som en vigtig vej til at energieffektivisere de mange boliger, der i dag både fyrer og vander for gråspurvene.

Selvom det nærmest synes selvfølgeligt, at danskerne skal have adgang til sine egne data, som løbende genereres af de målere, der allerede ER installeret i eget hjem, har man hidtil holdt fast i en model, hvor det ikke er tilfældet. I bedste fald er data vanskelige at bruge og i værste fald leveres informationen i formater, som ikke er brugbare for hverken den enkelte forbruger eller installatørerne. På den måde misser man muligheden for at sætte ind, hvor behovet og effekten er størst, ligesom man ikke kan reagere hurtigt, hvis der opstår fejl på installationerne.

Samtidig ville det formentlig øge den enkelte boligejers motivation til at ændre sine forbrugsmønstre, hvis man fik bedre indsigt i eget forbrug - og åbne et stort potentielt forretningsområde for installatørerne.

Kære politikere...

Derfor, kære politikere: Vis nu, at I er klar til at udskifte store, luftige programerklæringer og visioner med konkret handling. Og sæt forbrugsdata fri. Energipriserne stiger, men både i de offentlige bygninger og i de private hjem, kan vi leve grønnere bare ved at installationerne hele tiden kører optimalt.

Det er godt for både boligejerne, klimaet og samfundsøkonomien.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11