Byggepladsen er 30 års teknologisk udvikling efter bilfabrikken
Robotteknologi ruller i disse år ind på de danske produktioner, og flere og flere virksomheder byder i dag velkommen til robotarmens hjælpende hånd til både optimering af arbejdsprocesser, stigning i vækst og mindre slid til medarbejderne.
Fordelingen af robotterne mellem de forskellige brancher er dog langt fra lige trods åbenlyse muligheder.
Byggeriet er en af de brancher, der i den grad har brug for robotter. Byggebranchens udvikling når det kommer til digitalisering og automatisering halter alt for meget efter, og som branche må vi kunne gøre det bedre. Robotterne er et rigtig godt sted at starte.
Ifølge Danmarks Statistik er det hele 40 pct. af virksomheder i industrien, der benytter robotter. I bygge- og anlægsbranchen ligger samme tal på en tiendedel - 4 pct.
Det understøttes af en helt ny rapport fra Erhvervsministeriet. Den viser, at 12 pct. af bygge- og anlægsvirksomhederne bruger softwarerobotter, mens branchen som helhed slet ikke er kommet i gang med fysiske robotter, der ellers kan aflaste medarbejdere og forebygge nedslidning. En slående og uforståelig forskel der kun kan forklares på én måde: mangel på investeringslyst og mod.
Ser man på udviklingen af produktionskæder inden for eksempelvis bilbranchen, har vi de seneste 30 år set en imponerende automatisering og digitalisering. Intet er sket i byggeriet
Ser man til gengæld på en byggeplads i dag sammenlignet med for 30 år siden, er der stort set ikke sket noget. Det må vi kunne gøre bedre.
Robotterne skal ind på byggepladsen nu. Det vil ikke blot automatisere og digitalisere arbejdsprocesser og skabe vækst, men det vil også i høj grad forebygge nedslidning - noget vi har brug for i branchen.
Arbejdet på byggepladsen er hårdt fysisk arbejde og med udsigten til, at vi alle skal blive længere og længere i arbejdslivet, har vi brug for alternative løsninger til at tage noget af arbejdsbyrden.
Det er ikke fordi, jeg siger, at vi skal fjerne arbejdet fra de mennesker, der hver eneste dag møder op på landets byggepladser, men det vil heller ikke komme til at ske. En byggeplads er noget helt andet end en industrivirksomhed. Her er mange faggrupper, der netop skal arbejde sammen - robotten vil blot være en ekstra samarbejdsparter.
For i bund og grund er byggepladsen et uforudsigeligt arbejdsmiljø, der netop kræver menneskelige egenskaber som overblik og omstillingsparathed.
Rykind kommer ikke af sig selv
Det store rykind i branchen kommer dog ikke af sig selv - desværre. Det kræver, at vi tør gå forrest og implementere de løsninger, der i dag står til rådighed.
Markedet boomer, og folkene bag robotterne ser store muligheder i bygge- og anlægsbranchen, men det kræver, at vi også selv kan se dem. Det kræver, at vi som ledere tør satse på automatiseringen og satse på robotten. I det lange løb er jeg overbevist om, at det kan betale sig.
Jeg håber og tror på, at vi i fællesskab kan få robotten som en naturlig og vigtig del af byggepladsen. Hvis ikke for vækst og optimering af arbejdsprocesser så for os selv, vores medarbejdere og fremtidens medarbejdere. Lad os i fællesskab nedbringe det slid, vi udsætter kroppen for i hårdt fysisk og gentagende arbejde. Jeg håber at kunne se tilbage om 30 år og ikke opleve samme stillestående tilstand, som vi ser i dag.
Artiklen er en del af temaet Debat.