23948sdkhjf

Züblin vinder Innovationsprisen: Robothund skal kvalitetssikre fremtidens byggerier

I takt med en øget digitalisering i samfundet er der også i bygge- og anlægsbranchen opstået et behov for at udvikle og afprøve nye digitale løsninger, der kan bidrage til branchens udvikling.

Nu giver en ny robotteknologi, som bygge- og anlægsentreprenør Züblin A/S er i gang med at teste, håb om, at kvalitetssikringsarbejdet på byggepladserne kan gøres mere effektivt og præcist til gavn for både bygherrer og entreprenører.

Metoden er så banebrydende, at Züblin vinder årets Building Awards Innovationspris for sin pionerindsats gennem indledende tests og dokumentation af en robothund ved navn Spot.

Helt konkret fungerer det sådan, at robothunden Spot har fået påmonteret et 360 graders kamera, der foretager fotodokumentation. Spot bevæger sig rundt på byggepladsen autonomt, hvor den analyserer omgivelserne og tilpasser sin rute. Undervejs er den programmeret til at tage billeder på præcis samme lokationer uge efter uge.

Robothunden Spot

Indstillingen til Building Awards 2021 Innovationsprisen er baseret på Züblins pionerindsats med at teste og udvikle robotteknologi til brug på byggepladser.

Robothunden Spot har et 360 graders kamera på ryggen og bevæger sig rundt på byggepladsen, hvor den laver fotodokumentation, der uploades i kvalitetssikringssystemerne.

Robotten er aktuelt aktiv på Züblins projekter i Carlsberg Byen.

Robotten bevæger sig rundt på byggepladsen autonomt, hvor den analyserer omgivelserne og tilpasser sin rute. Undervejs er den programmeret til tage billeder på præcis samme lokationer uge efter uge. 

Züblins tests af robotten har indtil videre kørt i et halvt år.

Robotten er udviklet af robotvirksomheden Boston Dynamics. Byggekoncernen Strabag, som Züblin er en del af, driver pilotprojektet om anvendelse af Spot på byggepladser. 

Billeder og lokationsdata uploades og processeres i Züblins kvalitetssikringssystem, og data og proces er ifølge lean manager hos Züblin, Patrick Zangerl, både mere præcis og effektiv, end hvis et menneske havde taget billederne og selv skulle processere dem.

- Robotten kan tage billederne præcis samme sted hver gang. Et menneske skal både bruge tid på at bevæge sig rundt, og så er det sværere at fotografere helt samme sted hver gang, siger han og tilføjer:

- Udover billederne indsamler robotten en masse metadata, langt mere end vi normalt ville, som vi automatisk kan trække ud i en rapport. På den måde kan vi hurtigere danne os et overblik, og kvalitetssikringen bliver mere detaljeret.

Er stødt på udfordringer

Robothunden Spot har været på arbejde for Züblin det seneste halve års tid, hvor entreprenørvirksomheden har testet teknologien på en række forskellige opgaver. Herunder i både tunneller, i almene boligbyggerier og i kontorbyggerier.

Senest har Spot indsamlet fotodokumentation på Züblins to projekter i Carlsberg Byen, hvor robotten har bevæget sig op og ned i 80 meter høje tårne.

- Robotten skal ikke erstatte mennesker, men den skal kunne tage nogle af de opgaver, der enten kræver mange ressourcer, eller som kan gøres bedre ved hjælp af teknologi. For eksempel har vi testet Spot i en tunnel, og vi kunne også forestille os, at det ville være gavnligt at bruge robotten i en situation, hvor der er røgudvikling eller andet, og hvor det ville være farligt at sende mennesker ind. Så der er også et stort potentiale indenfor arbejdsmiljø, siger Patrick Zangerl.

På den måde kan både virksomhedens arbejdsmiljø og kvalitetsarbejde blive optimeret, lyder det.


Redaktør på Licitationen - Byggeriets Dagblad, Christian Brahe-Pedersen, og Marianne Z. Blicher, direktør hos Andersen & Nielsen, der er årets sponsor på Innovationsprisen, overraskede robothunden med sin første buket blomster og pris. (Foto: Magnus Møller)

- Vi ser et stort potentiale i, at vi i stedet for fulde kvalitetsgennemgange og sikkerhedsrunderinger kan se på, hvad robotterne har registreret og med det samme fokusere kræfterne der, hvor udfordringerne er. Det frigiver ressourcer til andre opgaver blandt medarbejderne, forklarer Patrick Zangerl.

Undervejs i processen med at teste teknologien er Spot og Züblin dog også stødt på en række udfordringer.

En byggeplads er ikke let tilgængelig, og adgangsvejene ændrer sig konstant. Samtidig er der en række forhindringer i form af trapper, rør og materialer, ligesom at medarbejderne skal lære at forholde sig til robotten på byggepladsen.

- Teknologien og softwaren er på plads, så nu skal vi finde ud af, hvordan vi i praksis kan benytte os af det på bedst mulig vis i den dynamiske virkelighed på byggepladsen. Vi har for eksempel fundet ud af, at der kan være udfordringer med midlertidige og skæve døre, og det er sådan noget, vi skal kigge på, så vi gør robotten byggepladsvenlig, siger Patrick Zangerl.

Vil fortsætte udviklingen

For Patrick Zangerl og Züblin har udfordringerne været forventet og en del af den innovative proces, og de ser et kæmpe potentiale i at benytte sig af robotter på byggepladserne. Entreprenørvirksomheden vil derfor fortsætte med at udvikle på teknologien, lyder det.

Innovationsprisen

Licitationen – Byggeriets Dagblad har siden 2018 hyldet virksomheder, projekter og personer fra branchens faggrupper, som har sat et mærkbart aftryk på bygge- og anlægsbranchen, gennem Building Awards.

Innovationsprisen gives til den virksomhed, som har formået at sætte ny viden, processer eller teknologi i spil til gavn for byggeriets værdiskabelse – hvad enten det er kommet byggeriets parter, brugerne eller samfundet til gavn. Virksomheden skal have bidraget til at sætte nye standarder i branchen. 

Virksomhedens bidrag til det aktuelle projekt skal være igangsat eller færdiggjort indenfor de seneste tre år.

Årets finalister var – udover Züblin – BOGL for ”Fremtidens gårdhave ved Straussvej” samt Enemærke & Petersen A/S.

- Vi skal fortsætte med at udvikle på det og teste robotter. Lige nu handler det om at indsamle en masse empiri, så vi finder ud af, hvordan vi bruger teknologien bedst muligt, siger han.

- Indtil videre har vi fundet ud af, at byggepladsens karakter har stor betydning for, hvordan vi kan arbejde med robotten, og derfor skal vi også finde ud af, om det giver bedst mening på større eller mindre projekter, tilføjer Patrck Zangel.

På sigt er det tanken, at Spot kan klare opgaverne på egen hånd - for eksempel i aftentimerne eller i weekenden, hvor der ikke arbejdes. Lidt ligesom en robotstøvsuger, der gør rent, mens man ikke er hjemme.

- Man kan nok godt sige, at byggebranchen er lidt bagud i forhold til den generelle digitale udvikling i samfundet. Som virksomhed ser vi et stort potentiale i det her, men vi er langt fra i mål. Vi vil gerne være med til at drive udviklingen fremad, så robotteknologi på sigt kan blive en normal integreret del af branchen, siger Patrick Zangerl.

Artiklen er en del af temaet Building Awards 2021.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125