Licitationen mener: Når folk flytter væk fra byerne
Samfundet er stort set på vej mod normalen efter, regeringen og hovedparten af Folketinget indgik en ny aftale om genåbning natten til i går.
Men det har også været et år med store sociale konsekvenser for alle. Tvungen isolering og hjemmearbejde har tæret på ikke mindst de sociale kræfter, og for byboerne har små lejligheder og ringe adgang til natur været et nødvendigt onde.
Ikke overraskende har det medført, at drømmen om grønne områder og mere plads er spiret frem hos mange. Se bare på sommerhusmarkedet som for alvor er boomet under coronakrisen.
Nu viser en ny undersøgelse, som Gallup har lavet for Realdania og Bolius, at coronakrisen har ændret danskernes syn på egen bolig - og hvor de ønsker at bo. Særligt i forstadskommunerne er folk blevet gladere for deres bolig, mens andelen, der er blevet mindre glad for deres bolig, er størst i København og andre storbykommuner.
Ikke mindst de unge har ifølge undersøgelsen fået øjnene op for livet uden for de store byer. Betyder det på sigt, at langt flere flytter ud mod de mindre byer og udkantsområderne, kræver det en helt anden tilgang til ikke mindst vores investeringer i infrastruktur.
Så nytter det ikke noget, at eksempelvis en kommende infrastrukturplan har fokus på de store byer. Det kræver også investeringer i de mindre veje, så bilkøerne ikke flyttes til udkantsområderne.
Coronakrisen har været et onde. Men den kan også ændre meget til det bedre, hvis pengene følger med.
Artiklen er en del af temaet Lederen.