23948sdkhjf

Kulturhistorien får nyt liv i Skagen

Det var i 1884 til familien Anchers indflytterfest, at P.S. Krøyer fandt på motivet til det berømte maleri Hip, Hip Hurra!.

Rundt om bordet var skagensmalerne samlet, og siden indflytterfesten har den historiske have givet husly til både blomster, radiser og festlige sammenkomster mellem kunstnerne.

Mødested før og nu

Familien Anchers hjem og have var et af de foretrukne mødesteder til både fester, diskussioner, arbejde, kaffeslabberas og et godt glas vin.

Foran huset står det gamle pæretræ stadig, og nu flytter en ny flok unge mennesker ind i den historiske museumshave.

Museet har nemlig indgået et samarbejde med spisestedet Blink ved Det Grå Fyr, som skal drive en ny café og surdejsbageri ved Anchers Hus. Stedet har fokus på det gode bagerhåndværk og surdejsbrød i forskellige afskygninger.

Møder i historien

Skagens Kunstmuseer ønsker at dyrke og udvikle det liv og den frodighed, som den dejlige museumshave giver mulighed for.

Idéen om at skabe et mødested for mennesker og samtidig give plads til blomster og radiser er et af omdrejningspunkterne for det samarbejde, der nu går i gang, forklarer Lisette Vind Ebbesen, direktør for Skagens Kunstmuseer, i en pressemeddelelse.

- I mødet mellem historien om kunstnerne og de værdier, som Baghaven nu rykker ind på græsset med, vil vi gerne gøre kunstnernes historie relevant ved at skabe rum for liv og nye madoplevelser i haven, siger hun.

- Vi vil gerne skabe relevans omkring den kunst og historie, som vi værner om, og Baghaven vil gerne bygge videre på et kulturhistorisk grundlag. Det skaber både en respekt for historien og en respekt for den ungdom, der kan hjælpe med at bygge videre på den, og dermed opstår der en god synergi mellem os.

Slænge sig i baghaven

Baghaven bliver et afslappet sted, hvor man kan smide skoene og sænke skuldrene. Et sted, hvor man kan ligge og sole sig uden at skulle så meget andet. Baghaven vil dermed også fungere som en slags baghave for Skagens Kunstmuseer, hvor man kan trække sig tilbage og nyde den smukke have efter sit museumsbesøg.

Niels Ove Kildahl fra Blink er en af drivkræfterne bag det nye samarbejde, og han er meget spændt på at få lov til at arbejde i de historiske omgivelser.

- Når jeg går rundt i Anchers Hus, får jeg lyst til at slænge mig i stuerne med et glas vin eller lægge mig i en solstråle foran døren, men det duer jo ikke i kunstnerhjemmet eller på museet - det må man til gengæld godt i Baghaven.

Baghaven kommer til at ligge i Saxilds Gaard, som ligger ved siden af Anchers have. Familien Saxild ejede bygningerne hen over flere generationer, hvor de drev bageri på stedet. Nu kommer der igen til at dufte af bagværk, for caféen bliver bygget op omkring et surdejsbageri, hvor man i stedet for at have kokke, der mestrer det salte køkken, vil have bagere, som mestrer surdejsbrødet og bagværket. Brødet bliver omdrejningspunkt for serveringerne på stedet, og gæsterne kan nyde maden i den smukke, gule bygning, i haven, når solen skinner - eller de kan købe det med hjem.

Det har været vigtigt for Skagens Kunstmuseer at finde en samarbejdspartner, som kan balancere mellem at bevare og udvikle den kulturhistoriske arv, som haven på Markvej rummer. Og det kan holdet bag Baghaven, mener Lisette Vind Ebbesen.

- Baghaven og Skagens Kunstmuseer har nogle vigtige fælles værdier. Vi ønsker at skabe et kulturelt mødested med fokus på det gode håndværk og den høje kvalitet, som er nogle ting, vi begge brænder for og værner om. Samtidig skal man huske, at kunstnerkolonien var enormt progressiv og nyskabende i deres tid - og det kræver virkelig noget, hvis man skal blive ved med at være lige så nytænkende. Den ambition tror vi, at Baghaven kan bidrage til at føre ud i livet. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126