23948sdkhjf

Vores digitale sanser kan gøre byggeriet mere bæredygtigt

Det er i dag blevet billigt og nemt at komme i gang med IoT-teknologi, og løsningerne er så effektive, at vi må undres over, at de ikke vinder hurtigere frem. Med sensorer får vi nye sanser, der er knivskarpe døgnet rundt, og de kan bidrage til at optimere vores byggeprocesser og drive vores bygninger bedre.

Der er virkelig mange forskellige løsninger på markedet, som bidrager til at løse de fleste af de udfordringer, byggeriet står overfor.

Med sensorer på byggepladsen kan entreprenørerne spare penge på tyverisikring, undgå skader på materiellet, sikre sig at byggematerialerne opbevares korrekt og måle på maskinernes ydeevne. Og ved at tracke deres byggematerialer og værktøj, slipper håndværkerne for at spilde tid på at lede efter dem på byggepladsen. Og entreprenørerne kan få en bedre sikring mod opstigende grundvand ved at sætte sensorer på pumperne, så de får direkte besked, hvis de sætter ud.

Men IoT-teknologien handler ikke kun om at optimere byggeprocesserne. Den kan også mindske spild i bygningernes driftsfase, og dermed gøre den billigere og mere bæredygtig.

Indbyggede sensorer i for eksempel træ og beton kan opsamle data om fugt, temperaturer og rystelser og kan sende vital information til bygherren i forhold til vedligehold. Bygherren kan sætte sensorer i de forskellige lokaler for at sikre sine brugere det bedst mulige indeklima i forhold til CO2-indhold, temperatur og lys - og samtidigt skrue ned for lys, varme og rengøring i de rum, som ikke anvendes.

Kort sagt kan sensorer optimere både byggefasen og driftsasen og gøre byggeriet mere bæredygtigt.

Selvom business casen virker oplagt, ser vi desværre ofte, at IoT-løsningerne ikke bliver taget i brug. Det gælder både for nybyggeri og drift af eksisterende bygninger.

Vi undrer os over denne tilbageholdenhed i branchen.

Selvfølgelig koster det umiddelbart lidt mere at bruge sensorer end at lade være. Men pengene kommer ofte meget hurtigt hjem, så det burde ikke være dér, barrieren er. Det kan i stedet skyldes manglende kendskab og kompetencer til at udnytte IoT-løsningerne rigtigt. Derfor må vi sørge for, at vores uddannelser og efteruddannelser i endnu højere grad åbner øjnene for sensorernes potentialer. Vi er som branche forpligtet til at gøre byggeriet bæredygtigt - og gerne mere produktivt. Det kan ikke ske uden hjælp fra sensorerne, vores utrættelige digitale sanser.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111