Licitationen mener: Ligestilling skal ikke kun måles i procenter
I dag er det kvindernes Internationale Kampdag. En markant dag, fordi den trækker spor tilbage i tiden som viser, at kvinder overalt i verden til stort set alle tider har kæmpet for ligestilling. Hver dag. Og kvinderne kommer desværre nok til at fortsætte kampen i en årrække frem.
Kampen er international og forskellene på ligestilling mellem kønnene i verdens lande er voldsom stor med massiv social uretfærdighed og menneskelig fornedrelse.
Derfor kan ligestillingsproblematikken i vores eget lille hygge-land, naturligvis forekomme betydningsløs.
Men sådan forholder det sig ikke. Det er en alvorlig sag for et samfund, at kvinder er underrepræsenterede i direktions- og bestyrelseslokalerne og at arbejdsmarkedet generelt er stærkt kønsopdelt. Der er også langt færre kvindelige end mandlige iværksættere. Og sexchikane forekommer i nærmest uhæmmet omfang med kvinderne som ofre.
For at skubbe til ligestillingsprocessen og løse problemerne, må man gå systematisk til værks og identificere årsagerne. Det kan godt lade sig gøre. Kampen har ikke været forgæves.
Man skal imidlertid passe på ikke at måle fremskridtene med tal alene. Det er ikke nødvendigvis et udtryk for ligestilling, at der er 50 pct. kvinder i bestyrelser og direktioner. Det handler i højere grad om kvinders mulighed for og adgang til frit at kunne vælge og dyrke en karriere. Og blive vurderet på kvalifikationer og ikke på køn.
Artiklen er en del af temaet Lederen.