23948sdkhjf

Planen er klar for 175.000 kvm ny by på Sydvestsjælland

Pilegårdstrekanten er navnet på Dianalunds nye bydel, som skal rumme cirka 300 boliger og 700 beboere, og som får natur, fællesskaber og bæredygtighed som omdrejningspunkt - med inspiration fra FN’s verdensmål. Det skriver Sweco i en pressemeddelelse. 

Helhedsplanen for den 175.000 kvm store udbygning af den sydvestsjællandske by er udviklet af Årstiderne Arkitekter, som er en del af Sweco. Her har et tværfagligt team af arkitekter, ingeniører, biologer og bæredygtighedseksperter fra arkitekt- og ingeniørvirksomheden siden foråret arbejdet med at udarbejde en sammenhængende helhedsplan.

På baggrund af helhedsplanen har Sorø Kommune udarbejdet et lokalplanforslag, der understøtter principper og visioner i helhedsplanen. Lokalplanforslaget er netop sendt i offentlig høring fra 6. januar frem til 3. februar 2021. 

Forventet tidsplan for Pilegårdstrekanten 

  • Offentlig høring af lokalplanforslaget januar – februar 2021 
  • Endelig vedtagelse af lokalplanforslaget i april 2021 
  • Byggemodning september 2021 – februar 2022 
  • Udbud og salg af grunde i februar 2022 med forventet overtagelse i juni 2022

Natur og boliger hånd i hånd

I lokalplanforslaget arbejdes med varierede boligtyper, fællesarealer og fælleshuse, som skal understøtte målet om en bebyggelse med fællesskabet som omdrejningspunkt. Boligerne skal bygges af sunde og langtidsholdbare materialer. Endelig er det visionen, at byudviklingen sker på landskabets og naturens præmisser.

- For Pilegårdstrekanten har vi taget afsæt i de geotekniske undersøgelser og identificeret tørre og våder områder, der egner sig til nedsivning af regnvand og regnvandsbede, forklarer Malene Jensen, der er byplanlægger og projektleder hos Årstiderne Arkitekter og har udarbejdet helhedsplanen.

- Vi har lavet en varieret beplantningsplan efter stedets naturligt forekommende fauna og har valgt træer og buske, så de passer til jordbundsforholdene, uddyber hun. 

Lokalplanforslaget opdeler området i seks delområder. Den samlende blå-grønne struktur øger biodiversiteten, skaber spændende natur og bedre regnvandshåndtering, der understøttes af bede langs alle boligvejene, som forsinker regnvandet.

Fakta om helhedsplanen: 

1) En bebyggelse på landskabets og naturens præmisser

Bestemte områder er oplagt til regnvandshåndtering på grund af specifikke nedsivnings-, jordarts- og terrænforhold. På den baggrund er der skabt en gennemgående struktur, som forbindes til Dianalunds overordnede stiforbindelser, attraktioner og grønne områder. 

2) Fællesskab i fokus

Lokalplansforslaget fokuserer på social bæredygtighed og mulighed for en mangfoldig befolkningssammensætning samt alternative boformer, således at der både tilbydes åben-lav bebyggelse, tæt-lav bebyggelse og etageboliger i varierende størrelser. Lokalplanforslaget giver mulighed for op til cirka 300 boliger i området. Der er desuden mulighed for fælleshuse, etablering af et friplejehjem, et seniorbofællesskab og en daginstitution. 

3) Sunde og langtidsholdbare materialer

Lokalplanforslaget skaber rammerne for langtidsholdbar og fremtidssikret arkitektur. Der fastsættes ikke snævre bestemmelser om for eksempel specifikke tagformer, men fokuseres i stedet på, at materialerne er bæredygtige. Kvalitet og bæredygtighed er ikke statiske størrelser, så lokalplanforslagets rammer giver plads til den udvikling, som vil komme inden for bæredygtige byggematerialer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.17