LICITATIONEN MENER: Altid et spørgsmål om kvalifikationer
Bygge- og anlægsbranchen har altid været en mandeverden, hvor mændene har siddet på topposterne i entreprenørvirksomhederne, rådgivere og arkitekter.
Heldigvis er der ikke mindst hos arkitekterne vendt rundt på den del. For eksempelvis har Henning Larsen Architects og JJW Arkitekter kvinder siddende i toppen.
Mette Kynne Frandsen og Mette Seiding er således blandt de gode eksempler i en verden, hvor andelen af kvinder på topposterne i dansk erhvervsliv ikke rokker sig ud af stedet.
I 2019 var andelen af kvindelige direktører og bestyrelsesmedlemmer knap 19 pct. Fem år før - i 2014 - sad der kvinder på knap 18 pct. af posterne. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Det er skidt ikke mindst set i lyset af, at man ikke udnytter talentmassen i dansk erhvervsliv på denne måde. På længere sigt kan man også frygte for antallet af danske topchefer i toppen af dansk erhvervsliv, hvis udviklingen fortsætter. For talenterne skal jo være der.
Det er jo ikke fordi, der ikke er nok veluddannede kvinder med ambitioner. Men de har øjensynligt svært ved at trænge igennem over for ansættelsesudvalgene rundt om i virksomhederne.
Vejen dertil er dog ikke deciderede kvindekvoter. Hverken kvinderne eller virksomhederne har godt af, at der udelukkende ansættes på baggrund af køn.
Ansættelser skal selvfølgelig ske på baggrund af kvalifikationer. Det sikrer en langt bedre udnyttelse af talentmassen.
Artiklen er en del af temaet Lederen.