23948sdkhjf

LICITATIONEN MENER: Brændeovne er ikke en menneskeret

De kolde vintermåneder er over os, og hvad er mere hyggeligt end at sidde under et tæppe med en kop kaffe i hånden og kigge ind i brændeovnens ild. Hvis man altså er en af de boligejere, der har en brændeovn. Der findes godt 700.000 brændeovne i Danmark, og mens det for ejerne af ovnene er en god varmekilde og hyggespreder, er det for modstandere af brændeovne en kilde til forurening. For når det kommer til luftforurening, er brændeovne en af de største syndere.

Ikke mindst de cirka 260.000 brændeovne fra før 2003 sender ifølge Miljøministeriet flest farlige partikler ud i luften. Partiklerne er en af grundene til, at danskere lever kortere og er årsag til alvorlige sygdomme.

Derfor har Folketinget nu gjort det obligatorisk for nye boligejere at nedlægge brændeovne fra før 2003 eller udskifte med en ny senest et år efter, de har overtaget deres bolig.

Umiddelbart kan man jo mene, at det er en indgriben i den private ejendomsret, at staten kræver gamle brændeovne fjernet fra ens bolig. Men det er vigtigt at have for øje, at det kun er i forbindelse med boligkøb, at det kommer på tale. Samtidig er det jo ikke en menneskeret eller en nødvendighed at have en brændeovn. Der findes andre miljøvenlige opvarmningskilder, som kan bruges som alternativ.

Udskiftning af gamle brændeovne er nødvendig, hvis Danmark skal partikelforureningen til livs. Derfor bør det overvejes, om man ligefrem skal sætte en udløbsdato på alle gamle brændeovne, så boligejerne har tid til at spare sammen til et alternativ eller en nyere model.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094