23948sdkhjf

Huscompagniet sti­ler ef­ter mar­keds­vær­di på 2,6 mia. kr.

Opdateret 15.40 med ny information fra investeringsøkonom og pressemøde. 

Typehusproducenten Huscompagniet A/S, der gennem den seneste tid har haft kurs mod den danske fondsbørs, har offentliggjort sit prospekt, hvor detaljerne for børsentréen er fremlagt.

Her fremgår det, at selskabet stiler efter en markedsværdi på mellem 2,24 og 2,6 mia. kroner efter sin børsnotering, som for alvor skydes i gang den 20. november, når Huscompagniet efter planen går på børsen i København.

Der udbydes ifølge prospektet 9,6 mio. aktier plus 1,44 mio. aktieoptioner, som kan udnyttes til at købe yderligere aktier inden for en måned efter børsnoteringen. Huscompagniet vil sælge aktierne til mellem 112 og 130 kroner stykket.

Af prospektet fremgår endvidere, at den nuværende eneejer, kapitalfonden EQT, forsætter med at eje 38,2 pct. af aktierne i selskabet. De ledende medarbejdere og bestyrelsesmedlemmer vil til sammen have 3,2 pct. af aktierne.

Prisniveau har været rygtet 

Den opstillede markedsværdi ligger et stykke under det prisniveau, som tidligere har været omtalt.

For få uger siden skrev både Licitationen – Byggeriets Dagblad og andre medier, at rygterne gik på et prisniveau på mellem 3 og 4 mia. kroner.

Licitationen – Byggeriets Dagblad forsøgte under et pressemøde i et af Huscompagniets udstillingshuse i Roskilde fredag at få en kommentar til prisniveauet og EQT’s fortsatte ejerandel. Herunder om den store mængde aktier, som EQT beholder, skyldes, at de er utilfredse med prisniveauet, og at de ikke vil sælge for billigt ud.

Hverken Huscompagniets topchef, Martin Ravn-Nielsen, eller bestyrelsesformand Claus V. Hemmingsen ønskede at kommentere på prisniveauet, og om de havde håbet på, at virksomheden var mere værd.

Til pressemødet gav begge parter dog udtryk for en tilfredshed med den forestående børsentré, og Martin Ravn-Nielsen forklarede, at han har oplevet, at investorerne ”har taget rigtig godt imod Huscompagniet”.

- Det er en stor dag for mig personligt. Vi har været igennem mange år, hvor vi har været ejet af kapitalfonde, og nu er vi blevet flyveklar. Med EQT som ejer er vi blevet gjort mere professionelle, og vi er i dag komfortable med, hvor vi står. Men jeg vil ikke kommentere på prisen, sagde han.

Skepsis fra investorer

Ifølge investeringsøkonom ved Nordnet, Per Hansen, kan der være flere årsager til, at prisen er lavere, end hvad rygterne ellers har spået om.

Det kan være et udtryk for, at der kan være mere gæld i selskabet, end hvad man tidligere havde regnet ind, eller at investorerne har en vis skepsis overfor markedet eller sælgeren, EQT.

Derfor kan EQT havde valgt en lavere pris for at sikre de nye investorer en god oplevelse, inden de kan sælge de resterende aktier, som de tidligst kan komme af med om et halvt år.

- EQT har tidligere ejet både Fætter BR og Flying Tiger Copenhagen, og begge virksomheder har været økonomisk udfordret. Så det kan være, at investorerne er lidt skeptiske overfor Huscompagniet også, og så kan det selvfølgelig også skyldtes 47 andre ting, siger Per Hansen retorisk og tilføjer, at der ligger mange ting til grund for en markedsværdi.

Investeringsøkonomen har i et tidligere interview med Licitationen – Byggeriets Dagblad givet udtryk for, at aktierne med stor sandsynlighed vil blive udsolgt, og det tror Per Hansen fortsat på.

I prospektet lyder det, at børsnoteringen vil ske 20. november, men den kan blive rykket frem til den 19. november, hvis aktierne bliver solgt hurtigt.

- Der er en god stemning omkring aktier i Danmark, tilføjer investeringsøkonomen.

Danmarks største typehusfirmas vej mod børsen

Huscompagniet står for at opføre færdigbyggede huse. Sidste år byggede firmaet 1400 huse i Danmark. Virksomheden har også bygget huse i Sverige og Tyskland, men tidligere i år besluttede typehusfirmaet sig for at droppe de udenlandske aktiviteter. 

Virksomhedens rødder går tilbage til 1972, men det nuværende navn stammer fra 2010, hvor de to firmaer Interbyg og FM-Søkjær blev slået sammen.

I 2019 aftalte Huscompagniet at gå sammen med konkurrenten Eurodan-huse, men de opgav fusionen, efter at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen havde udtrykt bekymring om, at den kunne skade konkurrencen.

Huscompagniet har siden 2015 været ejet af den svenske kapitalfond EQT.

I 2019 havde Huscompagniet en omsætning på 3,5 milliarder kroner, mens resultatet på bundlinjen viste et rundt nul - blandt andet på grund af udgifter til nedlukning af tyske og svenske aktiviteter.

I 2016-2018 lød overskuddet på mellem 85 og 111 mio. kr. om året.

For 2020 venter Huscompagniet en omsætning på 3,55-3,60 mia. kr. og et overskud før særlige poster på 215-220 mio. kr.

Kilde: Huscompagniet og Ritzau 

HusCompagniet A/S
mio. kr. 2019 2018
Nettoomsætning 3.759 3.349
Driftsresultat (EBIT) 87 173
Resultat før skat 28 126
Årets resultat 0 90
Samlede aktiver 4.528 4.124
Egenkapital 1.777 1.777
Gns. antal ansatte 482 504
Regnskabsåret blev afsluttet 31.12.2019
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109