23948sdkhjf

Savværksdirektør: Certificering af dansk skov en udfordring

Hos Davinde Savværk på Fyn mangler man certificeret råtræ. Det fortæller direktør og indehaver Steen Mikkelsen, der kalder på en mere nuanceret tilgang til certificering i dansk kontekst.  

–  Vi mangler generelt certificeret træ i Danmark, og med den nye aftale om urørt skov er det blevet endnu sværere at skaffe, fordi det stort set kun er statsskovene, der er certificerede, fortæller direktøren.

Indtil videre kører savværket på Midtfyn på fuldt tryk, men ifølge Steen Mikkelsen skyldes det udelukkende, at lagrene var fyldt godt op, inden regeringen og dens støttepartier i sommer landede den aftale om urørt skov, som fra den ene dag til den anden satte en stopper for hugsten i 32 danske statsskove.

–  Jeg ved ikke, hvor længe endnu vi kan trække på lageret; vi tager hårdt af det hver dag, og i den yderste konsekvens kan vi blive nødt til i stedet at hente træ fra Østeuropa, fortæller Steen Mikkelsen, der kalder det en ”dum case”, skulle det komme så vidt.

Kunderne efterspørger FSC

– Det er en dum case, fordi al skov i Danmark i bund og grund er bæredygtig, og der laves screeninger, der sikrer, at det er godt nok, forklarer savværksdirektøren, der oplever, at det ucertificerede træ, han har mulighed for at source lokalt, er meget svært at afsætte til det danske marked.

–  Kunderne efterspørger FSC-træ, og især i møbelindustrien er det blevet en certificering, der vægter højt, fortæller Steen Mikkelsen.

Han peger på, at der for nuværende er en stor mængde råvarer i danske skove, som de danske producenter derfor ender med ikke at gøre brug af.

–  Der er så meget bøg, der står og skal bruges nu, og hvis man ender med i stedet at skulle skibe det til Kina, fordi det ikke er certificeret, så er det jo rigtig dårligt for klimaregnskabet, forklarer han.

Steen Mikkelsen understreger, at han ikke har noget at udsætte på FSC Danmark, der står for FSC-certificeringerne herhjemme. Men han ville ønske, de holdt sig til at arbejde med certificering af træ der, hvor det ifølge savværksdirektøren giver bedst mening.

–  I Afrika, hvor de røde træsorter er, giver det jo utroligt god mening, at man sikrer, at træet er dyrket på ordentlige vilkår, men når et bøgetræ er groet i Danmark i sund skov, hvor man alle dage har passet og plejet det, så er det spild af ressourcer, at man skal have det certificeret, lyder skudsmålet.

Ikke langt fra FSC

Hos FSC Danmark er man enige i, at danske skove forvaltes i overensstemmelse med lovgivningen.

–  Det er rigtigt, at dansk skovbrug generelt er drevet i henhold til skovloven, og at man selvfølgelig også godt kan drive en skov ud fra bæredygtige principper uden at være certificeret, lyder det fra Søren Dürr Grue, direktør i FSC Danmark.

Han forklarer dog, at uanset hvor man er i verden, så sikrer certificeringen, at universelle lovligheds- og bæredygtighedskrav skal efterleves, og at dette kontrolleres årligt af en tredjepart. Det giver både skovejeren og skovejerens kunder efterspurgt dokumentation på bæredygtighed, forklarer Søren Dürr Grue og understreger, at FSC Danmark ikke har tænkt sig at flytte fokus fra Danmark til resten af verden.

–  Vi har fokus på certificering i både Danmark og udlandet, og det vil vi fortsat have, fortæller direktøren, som ikke desto mindre har forståelse for argumenterne fra Davinde Savværk.

– Selvfølgelig ville det være nemmere, hvis træet var automatisk godkendt, men når man sætter sig ned og holder FSC-kravene op imod den danske skovlov, så er der nogle ekstra krav, blandt andet omkring urørt skov, biodiversitet og arbejdsvilkår, der skal dokumenteres, hvis man skal kunne certificeres, forklarer Søren Dürr Grue. 

Han peger dog på, at det for mange skovejeres vedkommende ville være en relativ let sag at blive certificeret.

–  Min vurdering er, at mange ville kunne opnå en FSC-certificering, uden at det ville være en enormt besværlig proces, men der ligger selvfølgelig et dokumentationskrav, og der bliver ført årlige tilsyn, og der er selvfølgelig nogle omkostninger forbundet med det, forklarer direktøren, ifølge hvem en del skovbrug vurderer, at certificeringen ikke kan betale sig, fordi kunderne ikke er villige til at betale mere for træ, der er certificeret, eller giver dem tilstrækkelig kommerciel værdi.

–  Derfor er der også en del af de små skovbrug, der vurderer, det ikke kan betale sig, lyder det fra direktøren, der understreger, at man hos FSC Danmark er opmærksom på, at en del danske savværker begynder at mangle råvarer.

–  Og derfor vil vi også rigtig gerne hjælpe endnu flere skovbrug med at opnå certificering, slår han fast.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112