23948sdkhjf

Det virker at belønne ansvarlige virksomheder

I min virksomhed har jeg 62 ansatte og derudover 14 lærlinge. Vi tager, synes vi i hvert fald selv, et stort ansvar for at uddanne næste generation. Vi tager alle de lærlinge ind, som vi i virksomheden kan rumme, når vi samtidig skal stå på mål for den uddannelse, vi skal give dem. Da corona ramte, blev jeg og mange af mine kollegaer i branchen selvfølgelig lidt mere forsigtige.

Uvisheden, om hvad nedlukningen af store dele af landet ville betyde, var stor. Hvad ville det betyde for antallet af opgaver og dermed også for antallet af både medarbejdere og lærlinge, der var arbejde til? Heldigvis kom der en trepartsaftale på plads, der siden 1. maj har givet virksomheder, der ansætter lærlinge, løntilskud på op til 90 procent, og en forøgelse på 20 procent i den periode lærlingene er tilbage på skolebænken.

Check var et skulderklap
Det gav for mig som virksomhedsejer mulighed for at fortsætte med at ansætte lærlinge som hidtil. Også selvom det var usikkert, hvad corona ville betyde for fremtiden i min virksomhed. Samme melding har jeg fået fra andre kolleger i branchen. Derfor føltes det også som et kæmpe skulderklap, da jeg for kort tid siden modtog en check med lønrefusion for mine lærlinge. En tak for at tage uddannelsesansvar og for at løbe en ekstra risiko i en usikker tid, hvor det nemmeste ville være at se tiden an og vente med at ansætte de næste lærlinge.

De nuværende regler for ind- og udbetaling til Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (Praktikplads-AUB) omfordeler midler fra de virksomheder, som uddanner mindst, til dem, som uddanner mest. Der er særligt fokus på at skabe incitamenter til at løfte antallet af praktikpladser. Som virksomhed med et konstant højt antal lærlinge havde vi gerne set, at vi i højere grad var blevet belønnet for denne indsats.

Håndsdrækning efter nytår
Under corona har alle virksomheder med lærlinge fået løntilskud og lønrefusion per elev. Det har givet en tilskyndelse til at fortsætte med at ansætte, og det har holdt hånden under lærlingene, og hjulpet virksomhederne til at bevare praktikpladserne.

På trods af usikre tider, har rigtig mange virksomheder holdt fast i deres lærlinge og ikke mindst turdet ansætte fra næste hold på erhvervsskolerne. En positiv tilgang der belønner alle, der tager ansvar. Og resultatet taler for sig selv. Antallet af lærepladser i alle brancher er under coronakrisen kun faldet med fire procent. Det må siges at være billigt sluppet.

Muligheden for løntilskud og højere lønrefusion løber frem til årsskiftet. Hvordan det på det tidspunkt ser ud med smittespredning, restriktioner og virksomhedernes muligheder for at holde gang i hjulene er uvist.

Jeg håber, at der i den fremadrettede indsats vil være øje for, at også virksomheder med en stor lærlingeindsats kan have behov for en håndsrækning.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109