23948sdkhjf

P-plads bliver folkepark - Bogl vinder i Odder

Tegnestuen Bogl er udpeget som vinder af konkurrencen om at tegne den nye Folkepark i Odder, som skal være byens nye, grønne samlingspunkt. 

Med projektet udskiftes parkeringspladsen foran Rådhuset med den grønne oase, Folkeparken.  

Bogl var - som tidligere beskrevet - et af tre arkitektfirmaer, der i foråret blev udpeget til at udarbejde konkurrenceforslag til Folkeparken i Odder bymidte. Labland og Skaarup Landskab var også med i konkurrencen.

Projektet og processen 

  • Bogl samarbejder med WSP Danmark (tidligere Orbicon) på projektet 
  • Udarbejdelsen af byudviklingsstrategien forløb i 2018-2019 og blev støttet med 50 pct. fra Realdanias kampagne ”Hovedbyer på forkant”. Realdania meddelte efterfølgende, at foreningen også vil støtte med 50 pct. af anlægssummen for Folkeparken, dvs. 7,5 mio. kr. På den baggrund kunne forberedelserne til en arkitektkonkurrence gå i gang. 
  • I foråret 2020 gav Borgerpanelet og Bypanelet, som er styregruppe for byudviklingsstrategien, deres input til konkurrenceprogrammet, som beskriver forudsætninger og krav til parkanlægget. Programmet blev principgodkendt af Byrådet i maj. 
  • Arkitektkonkurrencen blev startet op med et kick-off arrangement i juni 2020, hvor repræsentanter fra blandt andet Borgerpanelet og Bypanelet deltog i en byvandring sammen med de tre prækvalificerede arkitektteams – Labland, Skaarup Landskab og Bogl. 
  • Det var et enigt bedømmelsesudvalg, som i slutningen af august udpegede Bogl som vinder af arkitektkonkurrencen. Efterfølgende blev vinderudpegningen godkendt af Byrådet på mødet d. 5. oktober 2020.

Vinderforslaget tager udgangspunkt i Odder Å og det ikoniske Rådhus af Friis og Moltke. Forslaget fletter park og byrumsoplevelser sammen på tværs af åen, og skaber grønne rum, der løber ud i den omkringliggende by og binder hele området sammen. En parkpromenade skal fungere som en grøn færdselsåre på tværs af byen langs Rådhuset, og åen skal integreres i parken samtidig med, at biodiversiteten øges omkring den. 

Den vestlige del af Folkeparken bliver et stort, klassisk parkrum, mens den østlige del har fokus på vild natur og bæredygtighed. Den eksisterende transformerstation skal omdannes til et overdækket byrum med udekøkken og naturlaboratorium, der i hverdagene kan bruges af børnehaver og skoleklasser. I weekenden kan de overdækkede fællesrum benyttes af Odders borgere. 

– Odder bymidte får nu en væsentlig bedre forbindelse mellem handelsområdet omkring Kvickly og Rosensgade. Byen får et parkanlæg af højeste kvalitet, der med respekt for eksisterende omgivelser vil gøre Odder bymidte til et endnu mere attraktivt sted, siger Björn Emil Härtel Jensen, projektchef i Realdania. 

Bogl samarbejder med WSP Danmark (tidligere Orbicon) på projektet, og næste skridt er at udarbejde et dispositionsforslag. Efterfølgende kan parken projekteres, og inden anlægsarbejdet er forventet at starte i efteråret 2021 og færdiggøres i 2022.

Et af tre projekter i Odder 

Folkeparken er det første af tre prioriterede anlægsprojekter i byudviklingsstrategien, som Odder Byråd vedtog i 2019. De tre anlægsprojekter – Folkeparken, Aabygade og Torvet – skal skabe nye attraktive byrum og bedre forbindelser mellem Kvicklyområdet og Rosensgade i Odder. De tre anlægsprojekter skal helst gennemføres inden for cirka fem år. 

Årsagen til byfornyelsesplanerne er, at Odder by skal fremtidssikres. De nye byrum skal få borgere og bygæster til at bruge hele byen og ændre flowet, som over en årrække gradvist har rykket kunder og byliv fra Torvet og Rosensgade til hovedsageligt at koncentrere sig om de store dagligvarebutikker i Kvicklyområdet. 

Projektet med Folkeparken er blevet til i samarbejde med borgere, bymidteaktører og med foreningen Realdania, som finansierer 50 pct. af parken.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14