Arkitektens hus fortæller historier fra junglen
4
Billeder
Herover husets soveværelse med kig til både badeværelset
og det gule værelse med det håndmalede tapet (indsat).
Huset, der er opført som familiebolig med atelier/tegnestue
på første sal, består af to bygninger vinkelret på hinanden
og i forskudte højder, placeret i grønne omgivelser.
Det er opført i gule tegl med et laserende kalklag og
med klinkbygget bræddebeklædning på førstesalens sydside.
Tagene på begge fløje er lagt med bølgeeternit og har et
stort udhæng med synlige, afrundede bjælkeender.
I stueplan er der opholdsstue og køkken samt nedgang
til kælder og opgang til førstesalen, hvor der er indrettet
atelier og udgang til tagterrasse.
Huset på den skrånende villavej tæt ved naturskønne Mølleådalen i Kgs. Lyngby er et banebrydende eksempel på den fremherskende ’nøjsomhedsarkitektur’, hvor form fulgte funktion.
Junglehistorier
Siden Realdania By & Byg købte huset i november sidste år, er det blevet gennemgået på kryds og tværs, og samtidig har Nationalmuseet været rundt i huset for at opsnuse og kortlægge husets oprindelige farveholdning.
- Farveundersøgelserne viser, at huset kun er malet ganske få gange, og at der er ændret meget lidt i farveholdningen i husets 80-årige levetid. Farverne har altså været brugt meget bevidst som en del af det arkitektoniske udtryk og rummenes funktion og ikke blot som æstetisk dekoration, siger Realdania By & Bygs arkitekt og projektleder Frants Frandsen i en pressemeddelelse.
Særligt ét rum har fanget opmærksomheden, nemlig det gule rum mellem stuen og soveværelset. Rummet er malet af arkitekten selv - et gult tapet, hvorpå der er dyr og planter. Ifølge beretninger fra familien er rummet en visualisering af de junglehistorier, som Viggo Møller-Jensens digtede til sine børn på søndag morgener.
- Derfor vil vi nu sikre tapetet for fremtiden ved at restaurere det sammen med resten af huset, siger Frants Frandsen.
Fokus på CO2-forbrug
Der vil være stort fokus på at nedbringe husets CO2-forbrug ved at etablere en ny og mere energieffektiv opvarmning og tætne døre og vinduer samt isolere i hulmure og under tag.
Udvendigt vil huset undergå en større istandsættelse, men det bibeholder til punkt og prikke sit nuværende udtryk med facader i gul tegl påført et laserende kalklag og en førstesal med klinkbygget bræddebeklædning samt grønmalede vinduer og døre. Også taget med tagpap og bølgeeternit samt selve tagkonstruktionen med udkragede synlige og afrundede bjælkeender restaureres og bevares.
Efter endt restaurering indgår huset i Realdania By & Bygs ejendomssamling, som tæller over 50 historiske ejendomme, der tilsammen repræsenterer over 500 års bygningshistorie. Med Viggo Møller-Jensens eget hus tæller samlingen af ’Arkitekternes egne huse’ 15 unikke arkitektboliger.
Kaptain