LICITATIONEN MENER: Drop vanetænkningen og ansæt kvinderne
Malerfaget har siden starten af 1980’erne givet resten af bygge- og anlægsbranchen baghjul, når det gælder andelen af kvinder i byggeriet. I dag udgør kvinderne 30-40 pct. af de ansatte hos malervirksomhederne, mens kun omkring ni pct. af de ansatte i hele bygge- og anlægsbranchen er kvinder.
Det er der ganske enkelt ikke råd til, hvis branchen skal klare fremtidens udfordringer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Foreløbige skøn lyder, at der om 10 år vil mangle 17.000 faglærte i bygge- og anlægsbranchen.
Branchen er heldigvis vågnet de senere år og har søsat initiativer, der skal tiltrække flere kvinder. DI Dansk Byggeri nedsatte i 2018 Byggeriets Kvinderåd, der kom med en række anbefalinger sidste år. Anlægskoncernen Arkil har indstiftet sin egen hæderspris for at fremme ligestillingen, og initiativet Boss Ladies, der i dag modtager Building Awards' Ligestillingspris, skal sikre, at kvindelige håndværkere bliver forbilleder for ikke mindst pigerne i folkeskolens ældste klasser.
Men branchen og uddannelsessystemet er også nødt til selv at tage tyren ved hornene. For som Nina Groes fra Boss Ladies påpeger, skal vanetænkningen droppes.
Virksomhederne skal tænke kvinderne ind som en naturlig ressource og indrette virksomheder og byggepladser efter det. Og erhvervsvejlederne i folkeskolen skal have langt mere fokus på håndværksfagene, når de vejleder pigerne i de ældste klasser.
Løsningen til mere faglært arbejdskraft ligger dermed faktisk lige for branchens fødder. Men det kræver, at den vågner op.
Artiklen er en del af temaet Lederen.