Genbrugsbeton - affald eller ressource?
Vi har i den seneste tid læst i Licitationen - Byggeriets Dagblad om højhuset på Amager med den tvivlsomme bundplade. Ud over utilsigtede støbeskel er bundpladen til dels støbt med genbrugsbeton, dvs. beton med tilslag af nedknust beton. Teknologisk Institut har fundet affald i betonen; stålfibre, plastfibre og et materiale, der ligner elastisk fugemasse. Højhuset er tilsyneladende bygget på byggeaffald - ikke på genanvendt beton/genbrugsbeton. Problemstillingen handler om nyttiggørelse af beton og afklaring af spørgsmålet om hvornår kan knust beton fra nedrivningsaffald betragtes som affald eller et teknisk kvalificeret byggemateriale.
- Genbrug af beton i bygningskonstruktioner, fx genbrug af den bærende konstruktion i Dansk Industris bygning på Rådhuspladsen og genbrug af kornsiloer til boliger m.v. overalt i landet.
- Genanvendt tilslag i ny beton, fx de genanvendte huse i Odense og Korsgade 1994 og Sydhavn Genbrugscenter 2019.
- Genanvendelse som ubundne materialer i bærelag i veje m.v.
- Nyttiggørelse som fyld.
For at opnå den mest hensigtsmæssige genanvendelse af beton er det nødvendigt at se på hele værdikæden fra afslutning af livscyklus for en udtjent bygning til start af livscyklus for et nyt byggeri, som vist i figur 1 og 2. Beton fra nedrivning af en gamle bygning transformeres til genanvendt tilslag i nyt byggeri. Transformationen/genanvendelsesoperationen sker ved frasortering af urenheder, knusning, sortering til specificeret kornkurve og afsætning af materialerne.
Eksempel på svigt
Beton med genanvendt tilslag skal opfylde betonnormen EN/DS 206. Blanding og støbning sker lige som almindelig beton med nogle opmærksomhedspunkter, som beskrevet i rapporten for genanvendelse af beton i Sydhavns Genbrugscenter . Der er ikke konstateret særlige risici ved anvendelse af beton med genanvendt tilslag sammenlignet med almindelig beton. Der er således ingen grund til bygherrers og rådgiveres bekymring for beton med genanvendt tilslag i ny beton, forudsat at normerne følges og arbejdet udføres med nødvendig ekspertise. Tilfældet med affaldsbetonen i bundpladen er et klart eksempel på svigt og, at man ikke bare kan knuse affaldsbeton og kalde det nyttiggørelse, genanvendelse eller genbrug af beton.
I udkast til revideret bekendtgørelse om affald, som p.t. er udsendt i høring, er indføjet et nyt afsnit om affaldsfasens ophør. Af §6 fremgår, at kommunalbestyrelsen træffer afgørelse om, at affald, der har gennemgået en genanvendelsesoperation eller anden nyttiggørelsesoperation, anses for at være ophørt med at være affald, hvis fire givne betingelser er opfyldt.
Konkrete krav
I det reviderede EU affaldsdirektiv 2018 stilles krav om, at medlemsstaterne træffer passende foranstaltninger til at sikre opfyldelsen af de nævnte kriterier. Det er altså ikke tilstrækkeligt at blot overlade det til kommunalbestyrelsen afgørelse om et stof er ophørt med at være affald. Dertil kommer det urimelige i at kommunerne kan træffe forskellige afgørelser.
Byggesektoren kan ikke være tilfreds med nogen form for usikkerhed om transformation af materialer fra affald, underkastet affaldslovgivningen, til genanvendte byggematerialer, underkastet produktlovgivningen. Det er ifølge EU nødvendigt med nationale kriterier for affaldsfasens ophør for de respektive affaldstyper (end-of-waste kriterier). Dette gælder ikke mindst genanvendelse af beton. Der skal stilles konkrete krav til sporbarhed, renhed, teknisk kvalitet og dokumentation, således byggesektorens parter er helt trygge ved genanvendelse af beton. De enkelte aktører i værdikæden skal forstå fordelene og mulighederne for genanvendelse af beton, som er et væsentligt element i byggesektorens grønne omstilling og tiltag til cirkulær økonomi.
Artiklen er en del af temaet Debat.