23948sdkhjf

Husbygger og 30 andre bygherrer afprøver den frivillige bæredygtighedsklasse

31 bygherrer skal afprøve den frivillige bæredygtighedsklasse

Husbyggeren Lind og Risør er blandt 31 byggeprojekter, der skal lægge mursten til afprøvning af den frivillige bæredygtighedsklasse. 

Gennem 31 konkrete byggeprojekter over hele landet -  lige fra etageboliger, daginstitutioner, et par kontorbygninger og til et enkelt hotel - skal private, almene og offentlige bygherrer afprøve den frivillige bæredygtighedsklasse. Det skriver Realdania, der støtter de 31 projekter med samlet 5,8 mio. kr., i en pressemeddelelse.

Målet med de mangeartede projekter er at etablere endnu flere fælles erfaringer og metoder, når det kommer til bæredygtigt byggeri.

Mere om den frivillige bæredygtighedsklasse 

  • Den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK) i Bygningsreglementet skal fremme bæredygtigt byggeri i Danmark og sætte fokus på indeklima, livscyklusanalyse og totaløkonomiske beregninger. 
  • Den frivillige bæredygtighedsklasse, der blev præsenteret d. 29. maj 2020, administreres af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.
  • Målet er, at den frivillige bæredygtighedsklasse bliver obligatorisk i Bygningsreglementet i 2023. 
  • Indtil ordningen træder i kraft, vil der være en afprøvningsperiode, hvor bygherrer kan tilmelde projekter til en "casebank", som hele branchen derefter kan lære af. 

Og bredden er afgørende, lyder det fra Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania:

– Der ligger et enormt potentiale i den frivillige bæredygtighedsklasse, og der er ingen tvivl om, at den vil kunne skubbe byggebranchen i en endnu mere grøn retning. Men det kræver, at afprøvningen fra begyndelsen kommer hele vejen rundt, så vi får det bedst mulige indblik i, hvordan vi sikrer mere bæredygtigt byggeri. 

Afprøvninger fra Middelfart til Lyngby

De 31 udvalgte bygherrer modtager hver op til 200.000 støttekroner fra Realdania, som skal dække en del af de udgifter, der er forbundet med at anvende ordningen - herunder analyser, rådgivning og dokumentation.   

Husbyggeren Lind og Risør skal som privat bygherre afprøve den frivillige bæredygtighedsklasse på deres standardhus med traditionelle materialevalg.  

I Middelfart skal kommunen som bygherre afprøve og vurdere den frivillige bæredygtighedsklasse som et alternativ til DGNB på en mindre byggesag i en lokal daginstitution, Ny Hyllehøj.  

I Lyngby skal et almennyttigt boligselskab renovere Lystoftehuse, der er et etagebyggeri tegnet af arkitekten Kaj Fisker. Her skal støtten fra Realdania bruges til at indhente viden om, hvordan bygningskultur harmonerer med parametrene i den frivillige bæredygtighedsklasse.  

Stor interesse for at bidrage

Målet med den frivillige bæredygtighedsklasse, som administreres af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, er at fremme bæredygtigt byggeri i Danmark. Men indtil ordningen træder endeligt i kraft, vil der over de kommende to år være en afprøvningsperiode, hvor bygherrer kan tilmelde projekter til styrelsens "casebank", som hele branchen derefter kan lære af.    

Siden Realdania i juni åbnede for en pulje, hvor bygherrer kunne søge støtte til afprøvningen, har foreningen modtaget 48 ansøgninger, hvoraf de 31 nu er udvalgt. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11