Arkitekter syr naturens og byens kredsløb sammen
6
Billeder
Dokkens nuværende areal udvides ved at modtage overskudsmateriale fra Bergen regionens byggeprojekter, hvorved planlæggerne vil skabe plads til mere natur og byliv. (Illustration: Tredje Natur)
Tegnestuen Tredje Natur er kommet igennem et attraktivt norsk nåleøje.
Arkitekterne, der har tegnet store klima- og byudviklingsprojekter i Danmark og seneste vundet et blandet bolig/erhvervsprojekt i Bergen, har ambitioner om at skabe såkaldt regenerativ by, der handler om at gøre bæredygtighed til en integreret del af byens sammensatte elementer - små som store.
- Dokkens nuværende areal udvides ved at modtage overskudsmateriale fra Bergen regionens byggeprojekter, hvorved vi skaber plads til mere natur og byliv, siger arkitekt og partner Flemming Rafn til Arkbyg.
Han tilføjer, at et andet centralt planmæssige greb er et gennemgående naturbaseret loop, som sammenkobler Dokkens nye genskabte vandkant med de omkringliggende grønne træk. Og samtidigt dæmmer op for stormflodssituationer. Dermed bliver den nye bydel sikret.
Dokken, Bergen
I en ny visionsplan for det 40 hektar store fremtidige byudviklingsområde, logistikhavnen Dokken i Bergen, kommer tegnestuen Tredje Natur fra København med høje ambitioner om en såkaldt regenerativ by.
Ansvarlig partner : Flemming Rafn Thomsen
Medarbejdere : Rune Wriedt, Sabina Brunstein, Kristina Line, Julia Östlund, Emanuel Reich
Bygherre : Bergen Kommune
Sted : Bergen, Norge
Type : Parallelopdrag
Rolle : Arkitekt, hovedrådgiver
Areal : 40 hektar masterplan. 535.000 etagemeter blandede funktioner og offentlige og kulturelle bygninger
Team : Entasis, Matter by Brix, Moe
Periode : 2020 - , igangværende
Ansvarlig partner : Flemming Rafn Thomsen
Medarbejdere : Rune Wriedt, Sabina Brunstein, Kristina Line, Julia Östlund, Emanuel Reich
Bygherre : Bergen Kommune
Sted : Bergen, Norge
Type : Parallelopdrag
Rolle : Arkitekt, hovedrådgiver
Areal : 40 hektar masterplan. 535.000 etagemeter blandede funktioner og offentlige og kulturelle bygninger
Team : Entasis, Matter by Brix, Moe
Periode : 2020 - , igangværende
Dokken er planlagt som en bydel, der i princippet skal udlede 0 pct. CO2, og hvor naturbaseret klimasikring, deleøkonomiske fællesskaber og fornybare byggematerialer kommer i fokus - helt frem mod 2050.
- Den bæredygtige by skal også kunne genoprette fortidens synder, ved at genskabe tabte fortællinger og genforene adskilte områder og processer, tilføjer han.
I Dokkens tilfælde ved at skabe "nye sociale, økologiske og klimatiske sammenhænge til centrum", som Tredje Natur-partneren udtrykker det - og genforene byen med vandet:
- Det er for eksempel mere interessant at diskutere en stormflodsstrategi som en rekreativ løsning, som kommer mange til gode, fremfor en høj betonmur mellem byen og vandet. Og det er mere interessant at lade træerne optage regnvand direkte, fremfor at lede det i rør under byen, siger han.
På basis af Parisaftale
Så med den internationale klimaaftale fra Paris for deres indre blik vil arkitekterne, i samarbejde med teamet Moe, Entasis og Matter kaste alle de kritiske spørgsmål ind, når der skal udvikles lokalplaner for området. Nemlig spørgsmål om livscyklusanalyse, rentabilitet, forsyningssikkerhed ved brug af genbrugsmaterialer og ikke mindst om kompetencerne holder.
- Det er klart, at det kræver opskoling af kompetencer og et skarpt indblik, ikke mindst hos beslutningstagerne i Bergen. Derfor har vi lagt forslag frem om en holistisk byplanlægning, der lægger vægt på Bergens relation til fjorden, naturen og historien. Kun på den måde kan vi opfylde målene i Parisaftalen, siger Flemming Rafn, der tilføjer, at tegnestuen ud fra 10 fokuspunkter har udviklet et værktøj, der skal hjælpe med at kvalificere området frem mod 2050.
Dertil kommer at den planlagte nye kystlinje er 4,5 kilometer lang. Dermed bliver den 58 pct. længere end den nuværende industrikaj.
- Loopet vil fylde 34 pct. af det samlede område og skaber dermed et stort, grønt og offentligt tilgængeligt rum. Al parkering i bydelen placeres under grønne dæk, hvilket gør alle gader bilfrie og i tilgift styrker rekreation, resiliens og biodiversitet, håber Flemming Rafn.
Det bedste af to verdener
Det nye grønne og blå loop udvider dermed, ifølge arkitekterne, byens relation til fjorden og fjeldet.
- En relation, som i alle år har været helt central for forståelsen af Bergen, siger han.
- Vores plangreb og mange delløsninger beskriver tilsammen en regenerativ og naturbaseret tilgang, Ved at sy naturens og byens kredsløb sammen i ét, får vi det bedste af begge verdener. Det er netop denne både-og-tilgang, som er løftet frem i vores vision for Dokken.
Stadig på visionsniveau
- For at gøre det, skal vi forstå det beslutningsmæssige maskinrum i byen, siger arkitekten, der allerede har været i Bergen flere gange og glæder sig til at følge det store havneområde.
- Selvfølgelig er det stadig på visionsniveau, men jeg er sikker på, at vi får affødte opgaver, da vi er blevet bedt om at levere argumentet for en naturbaseret byudviklingsprofil, mens de to andre hold i parallelopdraget er blevet bedt om at kigge i en mere klassisk urban og processuel retning, siger Flemming Rafn, der har store forventninger til det kommende akvarium, som han kalder "Den Blå Planet plus" og som med verdensklasseambitioner vil understrege Bergens status som havforskningsby. ///
Artiklen er en del af temaet arkbyg.