23948sdkhjf

Affald er det nye guld

Klædt i mørkt bød Forum i København i dagene 9.-10. september til eksklusivt træf mellem arkitekter, byggefolk og håndplukkede materialeleverandører ved messen Architect at Work.

På grund af ny opblussen af corona i hovedstadsområdet var der god plads mellem stande og mennesker, og sidste års mange loungestole og sofaer i fællesområderne var pakket godt og grundigt væk.

Tilbage stod det faglige - og det var egentlig også, hvad gæsterne var kommet efter.

Med udstillingen ’Wasteland’ af Lendager Group som et centralt omdrejningspunkt kunne publikum opleve bud på nye løsninger. Med den elegante titel tilfører stifter Anders Lendager en dobbeltklang af en gryende katastrofe og en forhåbentlig brugbar løsning, baseret på (bygge)affald.

For dilemmaet er, at vi formentlig får brug for mindst 20.000 nybyggede boliger hver år frem mod 2025, men at fremstillingen samtidigt er en kilde til øget Co2-udslip.

Derfor håber Anders Lendager på langt flere bygninger som Upcycle House i Nyborg, der er et af virksomhedens eksempelprojekter og til en byggepris på 1,7 mio. kr. har formået at benytte 90 pct. af sine materialer fra upcyclet byggeaffald. Det har resulteret i et CO2-aftryk, der er 86 pct. lavere end et gennemsnitshus af samme størrelse.

Samme fremdrift bør ske hos arkitekturens og byggeriets nye folk på markedet, ifølge Enlai Hooi, arkitekt hos Schmidt Hammer Lassen, der med sit oplæg adresserede tre aspekter af "waste", der relaterer sig til moderne arkitektur.

- Midt i en kompleks hverdag med mange aktører må vi ikke glemme passionen for den gode og bæredygtige arkitektur, sagde han blandt andet på den i år mere afdæmpede messe i Forum, hvor også andre markante navne kom forbi.

Blandt andre Martha Lewis fra Henning Larsen, Rob Marsh fra C F Møller og Julien De Smedt fra JDS Architects, der alle på hver sin måde gjorde publikum klogere på nye måder at håndtere det, vi indtil nu har betragtet som affald.

For der er potentialer i genbrug og upcycling. Spørg bare Nikoline Dyrup Carlsen fra virksomheden Spacon & X, der bland andet har udvidet med eget produktionsselskab, hvilket har skabt bedre arbejdsprocesser, en minimering af CO2-udtrykket og kontrol over budgetstyring samt bæredygtige løsninger. ///

Artiklen er en del af temaet arkbyg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.171