Bliver du narret af webinarer?
Corona har lært os en ny adfærd, når vi mødes. Vi er blevet dygtige til at udnytte metoder til at være sammen hver for sig. Vi holder møder på tværs af landsdelene og ofte i et blended setup, hvor nogle kommer og andre bliver hjemme. Der er gevinster at hente ved at tage de nye teknologier ind, og vi er blevet mere effektive og mindre CO2-belastende på én gang. Der er meget godt at sige om de landvindinger, som vi i fællesskab har gjort over det seneste halve år.
Webinarer myldrer frem
Corona har også betydet en sværm af gratis webinarer. Mulighederne er mange, og en hurtig søgning gav adgang til så forskellige titler som; fri for knæsmerter, manipulationens psykologi, agil projektledelse, effektive onlinemøder samt rykkere og inkassoproces. Alt sammen "kvit-og-frit" arrangementer, som jeg kan overstå fra mit skrivebord på "no time".
Man skal ikke læse langt ned i beskrivelserne for at se, at webinaret er en forsmag på et længere betalingskursus, et forskræp på en bog man kunne have i reolen, en træningsmetode som man kan købe adgang til og så videre. Der er selvfølgelig ikke spor i vejen for at bruge en times tid på at blive introduceret for et emne. Men at tro at man bliver så klog på fx insolvensret, at man kan træffe valide beslutninger efterfølgende, er nok for optimistisk. Mange af webinarerne er de rene reklamer. Måske endda af den slags hvor vi føler, at vi kommer til at stå lidt i gæld til "giveren" og derfor føler os småforpligtet til at rette henvendelse til firmaet, når og hvis vi får behov for en lidt mere solid ydelse inden for hans felt. Vi har jo mødt ham ansigt til ansigt og fået noget af ham.
Der skal mere til
Rigtig kompetenceudvikling kan i nogle tilfælde godt laves som for eksempel E-learning, webinarer eller anden undervisning, som er understøttet på nettet. Min pointe er, at meget af det tankegods som leveres på korte web-sessioner, er noget som indlægsholderen populært sagt ved i forvejen. Der er ikke nødvendigvis udviklet så meget på indholdet, og der er risiko for, at læringen kan være lidt tilfældig. Hvis internettet skal understøtte kompetenceudvikling i stor skala, synes jeg at det kræver, at der er brugt ressourcer på at udvikle form og indhold. Man skal blandt andet tage stilling til, om emnet kan bære en ren virtuel afvikling, eller om man måske skal blande formene i den såkaldte "blended learning", hvor man dels har en virtuel del og dels en fremmødedel. Uanset hvad man vælger, skal man forberede sig grundigt, for levere en ordentlig kvalitet i undervisningen. Og det betyder, at vi skal brug tid og penge på udvikling og derfor må tage en betaling for webinarerne, på præcis samme måde som vi gør, når vi mødes fysisk til kursus.
Artiklen er en del af temaet Debat.