Sweco skal havsikre Storebæltsby på ny måde
Slagelse Kommune har skrevet kontrakt med Sweco og med underleverandøren Arki Lab, som dermed bliver totalrådgiver på højvandssikring af Korsør.
– I udbudsmaterialet har vi lagt stor vægt på, at vi vil have et bæredygtigt højvandssikringsprojekt, der både lever op til FN’s Verdensmål og Parisaftalen. Sweco skal hjælpe os med at omsætte verdensmålene til konkrete og ambitiøse mål om CO2-reduktioner i projektet, siger Jørgen Grüner (F), formand for Slagelse Kommunes Miljø-, Plan-, og Landdistriktsudvalg, i en pressemeddelelse.
– Ambitionen er, at projektet kan blive en løftestang for hele anlægsområdet i forhold til at udvikle bæredygtige løsninger – uden at den økonomiske ramme bliver udfordret, tilføjer han.
Som ét af de nationalt udpegede risikoområder ligger Korsør udsat i forhold til havvandsstigninger og den øgede risiko for stormflod, som følger med det mere ekstreme vejr. Korsør fik en forsmag på, hvad der kan være i vente af store mængder vand i 2006, da Storebælt løb over kajkanten og ind i byens centrum. Også i 2013 voldte stormen Bodil problemer i den historiske kystby syd for Storebæltsbroen
Nytænkende højvandssikring
Som totalrådgivere skal Sweco Arki Lab stå for først udviklingen af projektet – herunder borgerinddragelsen i samarbejde med Slagelse Kommune – og derefter at rådgive om selve anlæg og udførelsen af projektet.
– Vi skal først og fremmest sikre Korsør mod højvande og stormflod, men samtidig arbejde med at genbruge materialer, reducere Co2 og opretholde en høj biodiversitet, fortæller Lotte Meldgaard Pedersen, der er seniorprojektleder for klima, havne og kyster i Sweco.
Beskyttelsen af Korsør Bymidte sigter mod at sikre mod en 100-årshændelse fremskrevet til år 2070. Det bliver en løsning, der tager udgangspunkt i den historiske kystlinje og en beskyttelse, der skaber lommer for rekreative muligheder og natur, og som indarbejder fortællingen om projektet og Korsørs historie og nærhed til havet.
Projektet involverer fra Swecos side kompetencer inden for landskabsarkitektur, projektering, bæredygtighed, geoteknik, infrastruktur, anlægslogistik samt vand, energi og miljø, mens konsulentfirmaet Arki Lab med speciale i byudvikling og borgerinddragelse kommer til stå for en proces med at inddrage korsoranerne i projektet.