23948sdkhjf

Generationsskiftet der blev væk

Da Erik Møller Arkitekter og KPF Arkitekter i 2015 gik sammen og dannede Danmarks 5. største arkitektvirksomhed, med omkring 120 ansatter på kontorer i Viborg, Aarhus, Aalborg og København, blev det startskuddet til en ny æra for de to gamle arkitektvirksomheder.

Erik Møller Arkitekter har eksisteret siden 1935 og KPF siden 1930.

I dag er de, under navnet Erik Arkitekter, 150 medarbejdere.

- Vi har inden for et halv år ansat 30 medarbejdere, med stor vækst i København, fortæller partner Bo Jeppesen, der oprindeligt kom fra Site Arkitekter (der blev opkøbt i 2017, red.) og som nu en af Erik Arkitekters ialt otte partnere.

- Og som underrådgivere til White Arkitekter har vi seks mand siddende i Malmø, fordi vi er med på det nye Malmø Sygehus, indskyder partner og arkitekt Morten Ørsager.

Og med andre kendte projekter i støbeskeen, som den nye Politigård i Vejle og Generationers Hus i Aarhus, er det en tegnestue i vækst, som Arkbyg besøger.

Og i den meget omtalte strøm af opkøb, fusioner og konsolideringer i branchen er de to partnere da også meget bevidste om, at de ikke skal købes af ingeniører:

- Og vi sørger for at samarbejde med ingeniører, der ikke opkøber arkitekter. Men konsolideringerne er nok kommet for at blive, for med de aftaleparadigmer, der i dag er for arkitekter, kræver det simpelt hen megen specialviden. Vi har for eksempel en jurist siddende, siger Bo Jeppesen til Arkbyg.

Han og Morten Ørsager fastholder dog, at de løber mod strømmen, blandt andet fordi de - bortset fra en svensk afstikker - satser på Danmark.

- Vi løber ikke efter noget i udlandet. Og så har vi ikke noget imod at ansætte unge. Vi har til gengæld noget imod at ansætte dem til halv løn; det gør vi ikke. Vi skal ikke have 30 praktikanter til halv eller ingen løn. Der tror vi mere på at rekruttere blandt de dygtige unge og beholde de bedste, siger Bo Jeppesen.

Gav kage
Han fortæller, at da Kant Arkitekter for nylig blev opkøbt af Sweco/Årstiderne, da gav partnerne kage.

- For det var jo en alvorlig konkurrent, der dermed blev taget ud af markedet. For vi oplever, at mange bygherrer efterspørger og gerne vil opleve den dynamik, der opstår når en arkitekt og en ingeniør bliver sat sammen. Og den dynamik mister du, når du får en one-stop-shopping butik, med kun én for bordenden. For når store ingeniørfirmaer køber arkitekter, så sætter de en ingeniør for bordenden.

Betyder det at arkitektfaget er under pres?
- For nogle mere end andre. Vi har allerede været igennem sammenlægninger, så vi er blevet gode til at tilpasse os. For andre er det sværere, fordi de i en revitalisering kommer i konflikt med deres egen måde at gøre det på. Et billede på er, at bilindustrien var længe om at skifte til elbiler, fordi de på den måde skulle konkurrere med deres egne benzin- og dieselbiler. Og vores store fordel hos Erik Arkitekter, hvor flere små tegnestuer over årene er blevet til én stor, er, at vi ikke har en indbygget "sådan-har-vi-altid-gjort" metodik, siger Bo Jeppesen.

Generationsskiftet udeblev
Bo Jeppesen tilføjer, at der historisk set har været generationsskifte i arkitektbranchen cirka hvert 15. år.

- I starten af 00’erne kom BIG,Cobe og Polyform, i 80’erne kom Aarhus-bølgen med blandt andre schmidt hammer lassen og i 70’erne tegnede Vandkunsten tiden.

- Og den fornyelse burde være indtruffet nu. Hvilket kan være en grund til, at vi oplever opkøbene lige nu. De generationsskifte, der sker nu, foregår ved, at man sælger sig selv til ingeniørerne eller til andre arkitekter. Samtidigt er det blevet en lukket fest, hvor det er blevet sværere for unge arkitekter at komme ind på markedet. For 15 år siden havde Københavns Kommune for eksempel samarbejde med 60 tegnestuer. Det skar de for ti år siden ned til seks. Og nu til to. Og så kan man spørge, hvad de 58 andre nu lever af, da København er en kæmpe bygherre, understreger Bo Jeppesen.

Og det absurde er, at de huse, turisterne kommer for at se, er ikke skabt i dag. De et skabt dengang, man lod unge tegnestuer komme til. Projekter med personlighed. Nu kommer der en stribe firkantede kasser, som sikkert er effektive og billige. Men der er nok ikke så mange følelser i dem, mener Bo Jeppesen.

Hvad siger jeres kunder?
- Vi hører fra flere, at kunderne oplever større forvirring og uklare beslutningsveje, når en arkitekt er blevet opkøbt af en stor ingeniørvirksomhed. Vi oplever kunder, der kommer til os, fordi de har oplevet, at der er blevet for langt til dem, der tager beslutningerne. Hvis du for eksempel lægger en opgave hos os, møder du en partner, som du i sidste ende ved, også er den, der tager beslutningerne. Når du møder en arkitekt hos en stor rådgivende ingeniørvirksomhed, så ved du ikke hvor beslutningerne i sidste ende bliver taget. Om det er sektionsleder, hos direktøren for byggeriet eller andre, siger Bo Jeppesen.

Han kalder arkitektfaget for en langsom kunstart, og det tager nogle år at ændre strømningerne.

- Men vi kan se, at der var omkring 50 arkitekter, der i løbet af et par år forsvandt, da Sweco for eksempel opkøbte Årstiderne Arkitekter. Og kan konstatere, at arkitekterne siver langsomt, og ikke bliver erstattet.

Og hos Rambøll kunne deres oprindelige, og første arkitektafdeling, ikke få ordentlig hul igennem i markedet. Det var en skidt butik. Og nu har de købt Henning Larsen, som fortsat skal være sig selv og deres eget brand.

Et bredt fundament
Morten Ørsager supplerer, at med de sammenlægninger, som i dag har skabt Erik arkitekter, og ikke mindst erhvervsdelen med tilkomsten af Site Arkitekter i 2017, er fundamentet blev lang bredere, så virksomheden netop står stærkere i den skærpede konkurrence, også om for eksempel de almene boliger.

- Vi har ikke en silotegnestue, hvor nogle kun laver almene boliger og andre kun sundhedsbyggerier. Det flyder på tværs og det er helt bevidst, så kompetencerne ikke bliver for snævre. Når vi for eksempel laver boliger er der jo tendens til, at almindelige boliger blander sig med plejeboliger, seniorboliger og erhverv. Så det tværgående er en styrke og det er en kæmpefordel, at vi er blevet flere, siger Morten Ørsager.

Bo Jeppesen tilføjer, at en restaureringsarkitekt hos Erik arkitekter kan opleve i en periode at arbejde med nybyggeri, fordi det er vigtigt for virksomheden, at medarbejderne kan arbejde på tværs, fri for silotankegangen.

- Det handler om at undgå tomgang i bygninger. Og eftersom der er 400.000 bevaringsværdige bygninger i Danmark, giver det god mening at sætte en restaureringsarkitekt sammen med en, der ved noget om indeklima for eksempel. For det er det, der er behov for, for at holde de bygninger i live, siger Morten Ørsager til Arkbyg.

Hvor ligger udfordringerne for jer som arkitekter og for arkitektfaget?
- Bæredygtighed er jo vigtigt, men også kompleks. Du skal vide mange ting. Så der ligger en udfordring i, at nogle få tegnestuer er rigtig dygtige til at indtænke bæredygtighed. Men de står måske for ti pct. af det vi bygger. Og så er det alle de nedenunder, som er meget mindre og hverken har ressourcerne og de kunder, der er villige i at investere i bæredygtigt byggeri. Og hvordan skal de nogensinde kunne ruste sig til det interdisciplinære område. Derfor har vi også talt varmt for en open-source strategi, også indenfor kontrakter, så vores viden kommer de mindre tegnestuer til gode. Det koster for eksempel mange penge at få lavet et helt nyt kontraktsæt, og det lægger vi faktisk åbent ud. Også indenfor bæredygtighed vil vi gerne være med til at skubbe på mere videndeling, siger Morten Ørsager. ///

Artiklen er en del af temaet arkbyg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.308