23948sdkhjf

Træ i byggeriet kræver viden og omtanke

Byggebranchen har brug for flere træ-kompetencer til den grønne omstilling, lyder det fra underviser på DTU

Rekordmange unge vil lære at bygge med træ. I dette halvår er kurset Trækonstruktioner vokset til at være forårets største kursus på DTU Byg, og tilmeldingerne er dobbelt så store som forventet.

Det er underviser på kurset Finn Larsen temmelig begejstret for - mildt sagt.

- Det er helt fantastisk, det der sker. Vi er gået fra at være et lille sommerkursus til igen at være et fast tilvalgsfag, siger Finn Larsen til Licitationens søstermedie Paskram, der er en del af Mester Tidende.

At kurset i år er tilbage, ser Finn Larsen som et endegyldigt bevis på, at træet for alvor har slået igennem hos de unge.

- Der er meget stor lyst at bygge med træ hos bygherrer og arkitekter, der vil være bæredygtige og bruge fornybar ressourcer. Så det er vigtigt, at de mindre og mellemstore entreprenører og tømrervirksomheder kan få medarbejdere med den nødvendige faglighed til at bygge i træ. Men der er et stort uddannelsesmæssigt efterslæb, som vi nu skal begynde at rette op, siger Finn Larsen.

Bygger så det skriger til himlen
Det er så her underviseren mener, at der er rigtig meget at tage fat på, for manglen på unge og deres opdaterede viden om at bygge med træ har haft mærkbare konsekvenser.

Dem møder han i hverdagen, for udover at undervise på DTU, har han sin daglige gang som forretningsleder for træ og biomaterialer på Teknologisk Institut. Her møder han fejl, som udspringer af manglende viden om træ. Både når det kommer til at projektere og at bygge i praksis.

- Nogle af de løsninger, som de unge arkitekter kommer med i dag, skriger ligefrem til himlen. Det er som om, man helt har glemt mange års dyrekøbte erfaringer. Man forelsker sig i løsninger, som var no-go allerede for 40 år siden. Skjulte tagrender for eksempel. De gav så mange skader, at de blev bandlyst i byggeriet. Men i dag tegnes der mange skjulte tagrender, og så vender skaderne tilbage, siger Finn Larsen, som også ser nedslående tendenser fra byggepladsen.

- Nogle håndværkere ved tilsyneladende ikke, at der kan være en forside og bagside på et beslag, og fæstner det så forkert. Måske er det på skolen, man ikke lærer det godt nok, men det fører i hvert fald til fejl, der senere skal rettes op.

For Finn Larsen er det derfor vigtigt at den unge generation af ingeniører, som han nu uddanner, bliver klædt på til at bygge ordentligt med træ, at de lærer træet og alle dets muligheder til bunds.

Medvind kan blive sovepude
Selv om træet får meget medvind i disse år, så er det ikke en gratis omgang. Vi skal gøre os fortjent til succesen og holde kvaliteten højt, er budskabet fra Finn Larsen.

- Vi må ikke få mange dårlige sager med fugtskader og sjusk i udførelsen. Så risikerer vi, at træets omdømme lynhurtigt sættes over styr. I forvejen kæmper vi mod en konservativ byggebranche, hvor man ikke er vant til at bygge med træ, og som skal opbygge erfaringer og tro på materialet.

Går noget galt, som da Siemens Arena styrtede sammen for år tilbage, så kan det hurtigt slukke for brugen af træ, frygter Finn Larsen.

Dengang oplevede han, at trækonstruktioner fra den ene dag til den anden blev fravalgt i byggebranchen, da taget styrtede sammen på grund af en beregningsfejl i dimensioneringen af limtræsbjælkerne.

Styr på alle udfordringer
Når branchen ikke har viden, tradition og erfaringer med træet, søger man tilbage til de "sikre" metoder, hvis der begås nye fejl, mener Finn Larsen

- Så vi skal være skarpe og have styr på alle udfordringer. At vi bygger på viden om træ og ikke bare tager chancen. Og vi skal huske at efteruddanne os, så vi bliver bedre til at arbejde med træ, lyder det fra Finn Larsen til hele byggebranchen.

Et budskab han temmelig sikkert også vil "banke ind med syvtommer-søm" i sine ingeniør-studerende det kommende halvår.

Læs mereTræ er et fantatisk materiale med mange egenskaber

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094