23948sdkhjf

Solen køler LEGO ned

LEGO Koncernen har fået et solcelleanlæg på taget af deres P-hus i Billund. Anlægget leverer bl.a. strøm til en kølecentral, som om sommeren holder temperaturen nede i bl.a. LEGO House og LEGO Campus. Dermed bliver solens varme stråler omdannet til kold ”grøn” luft. I et tæt og åbent samarbejde mellem bygherre KIRKBI og entreprenør Solar Polaris, er solcelleanlægget blevet projekteret og optimeret til at sikre et højt egetforbrug, mest mulig grøn strøm for pengene og en optimal business case.

Anlægget består af 3.960 solcellepaneler med en samlet effekt på 1.168 kWp. Den årlige elproduktion er beregnet til mere end 1 million kWh. Egentlig var anlægget et såkaldt energiramme-anlæg, men KIRKBI og Solar Polaris har arbejdet sammen om at optimere projektet i forhold til minimumskravet fra energirammeberegningen. Det førte til et større anlæg, hvor 100% af produktionen dog stadig kan udnyttes. Både business casen og det grønne aftryk er således optimeret i forhold til udgangspunktet i energirammeberegningen.

ET PARTNERSKAB FOR EN BÆREDYGTIG LØSNING
Hele processen har været kendetegnet af et ønske om i fællesskab at definere den optimale løsning. LEGO Koncernen har fokus på kvalitet, bæredygtighed og økonomi. Det har Solar Polaris imødekommet ved hele tiden, ud fra deres dybe tekniske indsigt, at kunne forstå LEGO Koncernens behov og dermed være i stand til at definere den optimale løsning. ”Det er vigtigt for os at tilbyde løsninger, som præcist rammer de behov og det elforbrug, de enkelte kunder har. Typisk kan et solcelleanlæg dække op til omkring 25% af ens årlige forbrug, og hvis det passer med at fylde taget op med solcellepaneler, er det jo fint. Hvis et mindre anlæg er det rigtige for at sikre en stor grad af egetforbrug og dermed den optimale business case, tilbyder vi naturligvis det. På LEGO Campus viste vores beregninger, at man godt kunne fylde hele tagfladen op, hvilket jo var glædeligt for alle”, siger Karsten Hillmann, adm. direktør i Solar Polaris. Denne tilgang til projektarbejde passer rigtig godt til LEGO Koncernens måde at arbejde på. “Grunden til, vi blev valgt som partner på dette projekt og nu ser på nye mulige solcelleprojekter sammen med LEGO Koncernen, er netop, at vi deler mange af de samme værdier. Vi har arbejdet hen imod et fælles mål om at lave et kvalitetsprodukt ud af gode, bæredygtige komponenter, og det ønsker vi at bygge videre på sammen,” fortsætter Karsten Hillmann. Endvidere har KIRKBI værdsat den tryghed der ligger i, at Solar Polaris er et datterselskab af Solar-koncernen. Dermed er det sikret, at Solar Polaris er finansielt og ressourcemæssigt stabil og kan varetage ikke blot leveringen af projektet, men også står med en stærk organisation, der kan sikre effektiv overvågning og service af anlægget i dets 25-30-årige levetid. At Solar-koncernen samtidig har spist sin egen medicin og etableret et solcelleanlæg, der overdækker deres P-plads i Vejen, har muligvis været et ekstra plus for KIRKBI.

DECENTRAL VEDVARENDE ENERGI FOR CENTRAL KØLING
To tredjedele af anlægget er tilsluttet et centralt køleanlæg, som regulerer temperaturen i LEGO Campus, LEGO House og, på sigt, flere af LEGO Koncernens bygninger. Kombinationen af solenergi og køleanlæg er enormt effektiv, da behovet for køling generelt er størst på de dage, hvor produktionen fra anlægget er størst. Samtidig er solcelleanlægget på P-huset i Billund et eksempel på Energikommissionens anbefaling af ”decentral vedvarende energiproduktion (VE) lokalt i mindre enheder”. Solar Polaris ser decentral energiproduktion med solceller som et vigtigt supplement til vindmøller og solceller på mark og håber, at flere virksomheder følger LEGO Koncernen.
En af fordelene ved decentral VE er, at den grønne energi der produceres lokalt, kan komme i spil uden el-nettet skal udbygges for at føre strømmen frem. Da anlæggene tilpasses i størrelse til forbruget på stedet, sikrer man desuden, at hele produktionen kan udnyttes i Danmark. Det er langt sværere for produktionen fra store, centrale vedvarende energianlæg. Rent teknisk, har Solar Polaris valgt en inverter fra tyske SMA, som udmærker sig ved at kunne placeres fritstående og i grupper fordelt jævnt over taget. Derved optimeres stærkstrømsinstallationerne og lange forbindelser mellem solcellerne og inverterne undgås. Montagemæssigt har Solar Polaris valgt en ballasteret løsning fra sin lokale partner i Schweiz, som er nøje dimensioneret til at modstå de lokale vejrpåvirkninger – f.eks. den seneste storm.

Fakta
Anlægget blev projekteret i efteråret 2018 og etableret i foråret 2019. Det har været i fuld drift siden sommeren 2019 og har indtil videre produceret 940.000 kWh. Anlægget er dimensioneret således, at hele elproduktionen kan forbruges dels på P-huset, hvor anlægget er monteret, på LEGO Campus samt i kølecentralen, der forsyner bl.a. LEGO Campus og LEGO House.
Solar Polaris vision: Solceller på bygninger og dermed decentral energiproduktion, kan og skal spille en væsentlig rolle i en succesfuld grøn omstilling. Solar Polaris mission: At accelerere den grønne omstilling
– til gavn for samfund, grønne investorer, virksomheder og individer. Læs mere om Solar Polaris på www.solarpolaris.dk og om Solar Group på https://www.solar.eu/

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094