23948sdkhjf

Ud med asfalt - ind med mere natur i byen

Arkitekturprisen Store Arne gik i år til hovedstadens skybrudsprojekt Sankt Kjelds Plads og Bryggervangen. Det er første gang et (grønt) byrum modtager prisen, der uddeles af Arkitektforeningens københavnerafdeling

Grøn ’byskov’ kåret som Københavns bedste arkitektur

Bynatur og klimatilpasning blev hædret ved uddelingen af arkitekturprisen Årets Arne, der gives til årets bedste arkitekturprojekt i København. Som det første byrum nogensinde modtog det ambitiøse skybrudsprojekt Sankt Kjelds Plads og Bryggervangen hovedprisen Årets Store Arne.

Byens rum spiller nemlig en afgørende rolle i forhold til at løse udfordringer med skybrud, overophedning, luft- og støjforurening samt skabe steder, hvor vi kan mødes midt i byens travlhed.

Københavns nye naturbaserede byrum er designet af SLA, der har anført et team bestående af NIRAS, Viatrafik og entreprenør Ebbe Dalsgaard for bygherren Københavns Kommune og HOFOR. I SLA er man stolte over at modtage den store anerkendelse fra fagfællerne.

Om prisen og projektet

Arkitekturprisen Årets Store Arne uddeles hvert år af Arkitektforeningen København.

Prisen gives til det projekt, der har hævet den arkitektoniske barre mest det forgangne år.

Skt. Kjelds Plads og Bryggervangen er designet af SLA med underrådgiverne Niras, Viatrafik, Jens Rørbech og Ebbe Dalsgaard.

Bygherre er Københavns Kommune og Hofor.

Projektet stod færdig januar 2019.

- Det er en stor ære at modtage Årets Store Arne blandt så kompetent et felt af nominerede kollegaer og kandidater. At vi modtager prisen, er en tilkendegivelse af, at byrum, ny natur og øget biodiversitet er en essentiel del af løsningen på de urbane udfordringer. At det er vores fagfæller, der peger på os som modtagere, er nok den største anerkendelse, man kan opnå, siger arkitekt Stig L. Andersson, grundlægger og designdirektør i SLA.

I begrundelsen lægger juryen blandt andet vægt på, at projektet griber fat i det meget aktuelle problem med konsekvenserne af klimaforandringerne.

Samtidig er Sankt Kjelds Plads og Bryggervangen et tydeligt eksempel på, hvordan arkitekturen kan bidrage til en positiv udvikling af København og løse nogle af de udfordringer hovedstaden står over for med fremtidens klima.

- Igennem en udpræget tværfaglig tilgang har teamet formået at stille en arkitektonisk idé forrest i arbejdet med byens basale infrastruktur, lyder det i dommerbetænkningen.

Asfalt ud, bynatur ind
Den vilde bynatur, der nu karakteriserer Sankt Kjelds Plads og Bryggervangen, trækker inspiration fra naturområder som Utterslev Mose, Kongelunden og Amagerfælled. De mange nye træer, buske og planter er derfor alle arter, der allerede findes i København. Tilsammen indgår de i et netværk af grønne regnvandsbede, der er klar til at sikre byen mod fremtidens kraftige regnskyl.

- Sankt Kjelds Plads og Bryggervangen er et nybrud i byudvikling. Gennem vores naturbaserede designtilgang har vi transformeret 9.000 kvadratmeter asfalt til ny natur. 586 nye træer - levende og døde - og et væld af nye plante- og dyrearter, der skaber reel oplevet livskvalitet for beboerne, fortæller Stig L. Andersson.

Hos SLA er man ikke i tvivl om, at bynatur er nøglen til at løse byens problemer - også når det kommer til at øge vores livskvalitet. Tegnestuen arbejder aktivt med at skabe sammenhæng mellem naturens helende kvaliteter og de mennesker, der bor i byen. Og det er en grundtanke, der ses tydeligt i arbejdet med Sankt Kjelds Plads og Bryggervangen.

- I designet af den nye natur bruger vi økosystemtjenester til ikke blot at sikre byen mod oversvømmelser efter skybrud, rense den forurenede luft, forbedre mikroklimaet og give grobund for nye sociale naboskaber. Vi skaber også en helt nye oplevelse af, hvad det vil sige at bo og leve i en by. Der opstår en ny æstetisk forbindelse mellem menneske og natur. En forbindelse som alt for mange har mistet i byen i dag, og som flere og flere søger, siger Stig L. Andersson. ///

Artiklen er en del af temaet arkbyg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.121