23948sdkhjf

Danskere vinder finsk campuslandskab

Den danske arkitektvirksomhed SLA skal give kant og karakter til et område, der er skabt af nogle af verdens bedste arkitekter.

Tegnestuen har netop vundet opgaven med at designe campuslandskabet ved det ikoniske Aalto Universitetet i Helsinki i Finland; det første realiserede projekt i tegnestuens masterplan for universitetet.

SLA, der tidligere var landskabsarkitekter, men som - i takt med flere og flere internationale opgaver - nu kalder sig naturdesignere, har vundet opgaven med at designe et allerede meget kendt areal. Det rummer blandt andet et ikonisk studenterhus tegnet af den finske arkitektlegende Alver Aalto.

En milepæl i arkitektur
Hovedbygningen, der hedder Dipoli, blev tegnet i 1966 af arkitektægteparret Raili og Reima Pietilä og er en milepæl inden for den finske modernisme - med dens organiske former og materialer fra den finske natur, som fyrretræ, kobber og naturlige klipper.

Det nye landskabsdesign skal på én gang bevare og forstærke disse naturlige kvaliteter, binde Aalto Universitetet bedre sammen og skabe en klar identitet for udviklingen af campusområdet, lyder det fra tegnestuen, der har hovedkontor i København og afdelinger i Aarhus og Oslo.

- I vores masterplan for universitetet er landskabet ved Dipoli udpeget som den centrale livsnerve gennem campus. Ved på den måde at skabe en grøn og blå rygrad for universitetet skaber vi et bedre og mere robust flow mellem hovedbygningen, en ny metrostation og det ikoniske studenterhus, siger Stig L. Andersson, der er grundlægger og designdirektør i SLA.

Han tilføjer, at den såkaldte grønblå rygrad samtidigt skaber rum for nye uformelle mødepladser og sociale aktiviteter.

- En forstærket lokal natur og upcyclede byggematerialer skal skabe ro og samling mellem de mange forskellige bygninger og infrastrukturer. Og vi udnytter det kuperede klippelandskab til at skabe en serie af udsigtspunkter og views, der skaber genkendelighed og forbindelse til de mange andre ikoniske bygninger på campus, tilføjer Stig L. Andersson i en pressemeddelelse om vinderprojektet.

Muligt med 7.000 nye beboere
Arkitekterne designede i 2018 den nye masterplan for Aalto Universitetet og hele den tilhørende Otaniemi-halvø. Masterplanen muliggør udbygningen af 7.000 nye beboere til campus og tilfører, ifølge arkitekterne, en lang række bymæssige og naturbaserede kvaliteter.

- Med masterplanen skabes et netværk af sammenvævede og sammenkoblede grønne områder, der binder det fragmenterede og lettere uensartede campus bedre sammen, mener Stig L. Andersson.

SLA har netop begyndt arbejdet med Dipoli. Efter planen står projektet færdig i 2022.
kargaard

Artiklen er en del af temaet arkbyg.

Læs mere om: SLA
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109