23948sdkhjf

Building Smart vil lede digitaliseringen af byggeri, anlæg og drift fremad

Building Smart Danmark ser dagens lys her i begyndelsen af 2020, og dét er en længe ventet begivenhed for mange i den danske bygge- og anlægsbranche, skriver Molios direktør i dagens kronik

I over 25 år har Building Smart International arbejdet for internationale, åbne standarder indenfor byggeri, anlæg og drift over hele verden. Siden slutningen af 90’erne har de nordiske lande samarbejdet under Building Smart Nordic, og i løbet af de seneste 10 år er de baltiske lande kommet til. Men nu har Molio - Byggerets Videnscenter med stor opbakning fra branchen, bl.a. via velbesøgte dialogmøder i sidste halvdel af 2019, taget initiativ til at etablere et selvstændigt dansk chapter.

Det har vi gjort for at øge fokus på den digitale omstilling i Danmark, skabe konkret handling der kan bevæge udviklingen fremad, samt for at sørge for et fortsat tæt samarbejde i norden og internationalt.

Building Smart er en international not-for-profit organisation, hvis strategiske mål er at åbne BIM-standarder skal give værdi til samfundet og resultere i målbare fordele for brugerne i form af betydeligt lavere omkostninger på opførsel og drift af byggeri og anlæg. Derfor arbejder Building Smart Danmark for at sikre aktiviteter, netværk og vidensdeling, så de danske aktører i byggeriet bliver klædt digitalt på til at kunne agere i den nye virkelighed.

Det fælles arbejde skal helt konkret gøre det lettere for branchens parter at samarbejde på tværs fagdiscipliner og softwareplatforme, så det f.eks. bliver nemmere at udveksle 3D-modeller og øvrige BIM-data mellem rådgivere, lettere at håndtere afleveringen fra rådgivere til entreprenør, samt lettere at videregive dokumentation til bygherre og driftsherre, der kan bruges i den videre digitaliserede drift og vedligehold. Nye digitale arbejdsgange, der vil gøre hverdagen i byggeriet mere smidig.

Det danske chapter rummer derfor store muligheder for at booste den digitale omstilling i den danske byggebranche.

Åbne BIM-standarder er fremtiden
Åbne, internationale standarder i byggeriet bliver fremhævet som en afgørende faktor bl.a. i regeringens strategi for digitalt byggeri, samt i EU-kommissionens håndbog (EUBIM) for strategiske handlinger i bygge- og anlægssektoren.

Både for personer og for virksomheder er data blevet en værdi i sig selv. For bygherrerne er der en stor fordel i at sikre sig ejerskab over og adgang til egne byggedata, så de undgår at være låst i ét format, som ejes af en privat virksomhed. Ved at arbejde med og gemme digitale byggedata i Building Smarts åbne standarder sikrer bygherrer, developere og driftsadministratorer sig netop dette: Ejerskabet over egne data - i dag og i fremtiden.

Åbne standarder gør det helt konkret muligt at dele for eksempel tegninger og modeller, data og beregninger, frit på tværs af og mellem de forskelligartede aktører i byggeriet - og på tværs af grænser. Det vil gøre informationsdelingen langt nemmere og styrke samarbejdet på tværs af byggeriets værdikæde - og dét kommer alle til gode. Også på bundlinjen.

Min påstand er derfor, at arbejdet for og med åbne, fælles standarder er afgørende for den fortsatte digitale udvikling af vores arbejdsprocesser i den danske byggebranche.

Danmark skal gå forrest
Building Smart er løsrevet fra specifikke værktøjer, kan bruges i alle systemsammenhænge og er derfor netværket for alle. Et åbent og neutralt netværk, der sætter den danske bygge- og anlægsbranche på verdenskortet.

Men det kræver, at vi alle i branchen -bredt set - bakker op og bidrager med ideer, erfaringer og viden. Dette er en proces, vi kun kan lykkes med sammen og på tværs af byggeriets aktører. Jeg håber, at alle der læser med her, vil være med.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109