23948sdkhjf

Antennen på hjelmen giver plads til feltarbejde

Landmålingstekniker fra Aarhus Universitet har udviklet nyt opmålingsudstyr

En vaskeægte Georg Gearløs. Den beskrivelse er måske ikke helt skæv på Henrik Nørgaard, der er landmålingstekniker ved Aarhus Universitet.

Han har nemlig taget stokke-antennen fra en såkaldt Catalyst, og monteret den på sin hjelm.

Tidligere brugte han en satellitmodtager på en stok, men for at frigøre sin hånd til feltarbejde, så fik han monteret den på en hat i stedet.

Og resultatet har været en højere fleksibilitet til at få mere for hænderne.

- Det er stadig kun en intern prototype, men det har klart praktisk potentiale, uden at gå på kompromis med nøjagtigheden i målingerne. Ved at flytte antenne-delen fra en landmålerstok og op i hatten bibeholder vi et stærkt signal, samtidigt med, at hænderne er fri til at indsamle eksempelvis korn- eller jordprøver, fortæller Henrik Nørgaard i en pressemeddelelse.

Catalyst består typisk af en ekstern stok-antenne, der kobles til en ganske almindelig mobiltelefon eller tablet, og derved kan give opmålinger med nøjagtighed ned på centimeterniveau

Højere nøjagtighed
Foruden mere nøjagtige målinger så fungerer antennen alene uden korrektion stadig med en markant højere nøjagtighed, hvilket gør udstyret endnu mere fleksibelt.

- Jeg eksperimenterede med telefonen både med og uden Catalyst-antennen tilkoblet, og selv uden RTK-korrektion, bliver telefonens nøjagtighed op til fire gange bedre med antennen, end en tilsvarende telefon uden Catalyst antennen og den fejlmargen, som telefonens software oplyser, bliver også meget mere korrekt, siger Henrik Nørgaard i pressemeddelelsen.
brahe

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.234