23948sdkhjf

Store Arne på skovtur i storbyen

For første gang har et landskabsprojekt midt i København vundet arkitekturprisen Store Arne. Tegnestuen SLA fik prisen for skybrudsprojektet Skt. Kjelds Plads og Bryggervangen

Byens rum spiller en afgørende rolle i forhold til at løse udfordringer med skybrud, overophedning, luft- og støjforurening.

Dertil kommer behovet for steder, hvor vi kan mødes midt i byens travlhed.

Derfor har klimatilpasningsprojektet Sankt Kjelds Plads og Bryggervangen i Købbenhavn fået arkitekturprisen Årets Store Arne, der hvert år uddeles af Arkitektforeningens Københavnsafdeling.

- Det er en stor ære at modtage prisen, og en tilkendegivelse af, at byrum, ny natur og øget biodiversitet er en essentiel del af løsningen på de urbane udfordringer, siger arkitekt Stig L. Andersson, grundlægger og designdirektør i SLA.

586 nye træer
Den vilde bynatur på Sankt Kjelds Plads og Bryggervangen er inspireret af naturområder som Utterslev Mose, Kongelunden og Amagerfælled.

I alt er 9.000 kvm asfalt forvandlet til ny natur, med 586 nye træer - levende og døde - og et væld af nye plante- og dyrearter.

De mange nye træer, buske og planter er arter, der allerede findes i København. Og de indgår i et netværk af grønne regnvandsbede; klar til at sikre byen mod fremtidens kraftige regnskyl.

Vinderbyrummet er udover SLA udviklet af Niras, Viatrafik og entreprenør Ebbe Dalsgaard for bygherren Københavns Kommune og Hofor.

Hos SLA er Stig L. Andersson ikke i tvivl om, at bynatur er nøglen til at løse byens problemer - også når det kommer til at øge livskvalitet.

- I designet af bruger vi økosystemtjenester til ikke kun at sikre byen mod oversvømmelser efter skybrud, rense den forurenede luft og forbedre mikroklimaet. Vi skaber også nye oplevelse af, hvad det vil sige at bo og leve i en by. Der opstår en ny æstetisk forbindelse mellem menneske og natur. En forbindelse som alt for mange har mistet i byen i dag, og som flere og flere søger, mener Stig L. Andersson.

Folkemøde vandt Lille Arne
Ud over hovedprisen uddelte Arkitektforeningen København også initiativprisen Lille Arne til det frivilligt drevne projekt Sydhavnens Folkemøde, der vil skabe mere lokal indflydelse på udviklingen af Københavns Sydhavn.

Projektet fik ros for at skabe et håb for en mere demokratisk struktur for byudvikling, "samt give en ny betydning til arkitekters rolle i de processer", som det hedder i dommerbetænkningen.

- Vi er meget stolte over den anerkendelse, som vi oplever med prisen. Som arkitekt er jeg glad for, at min branche forstår, at dette forum er skabt som en platform, der skal oplyse alle parter i byudviklingen om deres magt og ansvar, siger arkitekt Rikke Rohr, der er initativtager og forkvinde for Sydhavnens Folkemøde.

Hun håber, at prisen kan være med til at minde arkitekter om, at de har al mulig grund til at rette ryggen og stå op for deres faglighed:

- Vi skal tillade os at rådgive vores kunder med al vores viden og sige dem imod, hvis vi ikke kan stå inde for det, de beder os om. Det har jeg savnet de sidste mange år, så det glæder mig, at den udviklingen er i gang, siger hun ifølge arkitektforeningen.dk.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11