Arkitektur i øjenhøjde
Flere og flere børnefamilier vælger at blive og få børn i byen frem for at flytte til forstæderne. Om 10 år spås København, der allerede omtales som en børnenes by at have 18.000 flere 0-15-årige end i dag.
Men hvad er det, der gør en by god at bo og leve i? Er det gode institutioner, supercykelstier, havnebade, dejlige (lege-)pladser og smukke tårne? Er det at få lov selv at cykle i skole og nemt kunne komme på et godt hospital, hvis man bliver syg?
Dansk Arkitektur Centers forårsudstilling Kids’ City sætter lup på, hvordan en ’god by’ kan opleves af både børn og voksne. For kan en by rumme samfundets mindste, kan den i princippet rumme alle. Det handler om rummelighed og alsidighed og om velfærdsstatens udvikling og fællesskab, og dermed om mere og andet end huse og biltrafik.
Kids’ City
I Kids’ City kan børnene (og de voksne) både lege, bygge og brænde krudt af samtidig med, at man bliver klogere på byens former, figurer, lyde og skala.
Børnene kan rutsje ned af en lille udgave af Bjarke Ingels’ Amagerbakke, lege med skalaen med mini- og maximøbler i tegnestuen Cobes træhuse og klatre i Adepts fleksible legekonstruktion. De kan også gå på opdagelse i Camp Adventures tårn eller lytte til byens mange lyde i høretelefoner og gætte, hvor de kommer fra. Børnene kan se, hvordan byens offentlige rum udvikles og hvordan for eksempel BørneRiget kommer til at tage sig ud, eller finde sin indre byplanlægger frem og bygge videre på byen i spillet Minecraft, med Lego eller papir og pen. |
- Kids City’ er startskuddet på en ambition om at åbne arkitekturens verden op for endnu flere. Det er en alsidig og aktiv udstilling for hele familien, hvor vi sætter turbo på også at formidle arkitektur i øjenhøjde, siger Dansk Arkitektur Centers nye vicedirektør, Dorthe Weinkouff Barsøe i en pressemeddelelse.
Aktiv udstilling
Kids’ City tager afsæt i en miniatureudgave af nogle af de vartegn, der tilsammen udgør vores fælles hovedstad. Udstillingen opfordrer til sjov og leg i et sanseligt univers i en landsby af bl.a. kæmpe stole, omvendte huse, pladser og cykelslanger. Samtidig stiller den skarpt på, hvad det mon er, der gør København til så attraktiv en by, at andre byer verden rundt henter inspiration herfra.
- Vi giver nye vinkler på liveabilty og rammerne for et godt byliv fortolket, så det giver mening for både lokale borgere, inklusive børnene, og for de mange turister fra ind- og udland, der i disse år gæster byen med en stigende interesse for vores levevis, siger Dorthe Weinkouff Barsøe.
Kaptain
For de voksne
Tanker og ideer bag nogle af byens installationer og områder af blandt andet tegnestuerne Cobe, 3XN, Effekt, Adept, BIG Architects, Dissing+Weitling og Monstrum, foldes ud i et visuelt bånd på udstillingens vægge.
Dertil kommer en række nye lydhistorier om hvad det er, der gør København til en særlig by at være barn og voksen i og om børnenes rolle i arkitektur og byudvikling – alt sammen fortalt af Københavns Kommunes Stadsarkitekt, Camilla van Deurs. |