23948sdkhjf

Porten til Stege gennemgår en forvandling

Nyt restaureringsprojekt giver borgerne adgang til en bygning, der ikke har været tilgængelig i flere hundrede år

Mølleporten i Stege på Møn er den ene af landets kun to bevarede middelalderlige byporte, og så ligger den direkte på Steges Byvold, der regnes for det bedst bevarede middelalderlige voldanlæg i Danmark.

Det er over 100 år siden, at bygningen sidst blev renoveret, så en gennemgribende restaurering er det ene væsentlige hovedmål med projektet.

Det andet er at skabe offentlig adgang til bygningen, som ikke har været i brug i 2-300 år.

Mølleporten bliver samtidig et vigtigt element i den særlige vandrerrute, som Møn har, Camønoen.

- Ved at gøre Mølleporten tilgængelig for offentligheden bliver der skabt en ny stærk oplevelsesmulighed i ’Middelalderbyen Stege’ - lige dér hvor Møns vandrerrute Camønoen starter. Desuden er Mølleporten et helt unikt historisk byggeri, som vi gerne vil være med til at fremtidssikre - til gavn for både borgere og besøgende, udtaler filantropidirektør i Realdania, Nina Kovsted Helk i en pressemeddelelse.

Foreningen Realdania støtter projektet "Gør porten høj - restaurering og tilgængeliggørelse af Mølleporten i Stege" med knap 5 mio. kr.

Når projektet er gennemført, vil alle kunne mærke historiens vingesus i den ældgamle bygning.

- Det er særdeles vigtigt for kommunen, at projektet vil skabe en ny turistattraktion og dermed bidrage til konsolidering af de senere års positive udvikling af Stege som bosætnings-, handels- og turistby, siger borgmester i Vordingborg Kommune Mikael Smed (S) i en pressemeddelelsen.

Sænket gadeniveau
I projektet indgår blandt andet, at gadeniveauet umiddelbart omkring byporten sænkes 70-80 cm, ned til niveauet i slutningen af 1400-tallet.

De omgivende færdselsarealer trafiksikres, og der etableres en separat bro over voldgraven til "bløde" trafikanter.
brahe

Projektet

Mølleport-projektet er udviklet i et partnerskab mellem Vordingborg Kommune, Møns Museum og Lykke & Nielsen Arkitekter MAA.

Projektet modtog tidligere på året en bevilling fra A.P. Møller Fonden på 10 mio. kr.
Projektets styregruppe går efter jul videre med realisering af projektet, og forbereder bl.a. yderligere offentlig information om projektet – formentlig et offentligt informationsmøde i første halvdel af det kommende år.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109