23948sdkhjf

Nedknust beton kan være en gevinst for miljøet

Projekt på Teknologisk Institut slår fast, at der er CO₂-mæssige besparelser at hente uden at kompromittere kvaliteten af den nye beton

Mangel på jomfruelige materialer, stort fokus på cirkulær økonomi i bygge- og anlægsbranchen og ikke mindst en åbning i lovgivningen, baner vejen for mere og bedre genanvendelse af nedknust beton.

Martin Kaasgaard er forretningsleder på Teknologisk Institut og projektleder på et projekt finansieret af Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte.

- Sammenligner man nedknust beton med granittilslag, som importeres fra Norge eller Sverige, så giver det miljømæssigt god mening at erstatte granit med nedknust beton af høj kvalitet som tilslag i ny beton, siger Martin Kaasgaard i en pressemeddelelse.

Projektet

I projektet er der blandt andet arbejdet med nedknust beton fra nogle større bjælker (500x90x40 cm), som blev produceret på Teknologisk Institut i 2017 for at udføre bøjningsforsøg i relation til den kommende Femern forbindelse.

Betonen blev blandet på blandeanlægget på Teknologisk Institut og var en 2-pulver beton med Lavalkali cement og flyveaske, vand/cement forhold 0,40 og granittilslag.

Efter forsøgene blev bjælkerne gemt og de er nu blevet knust, fraktioneret og testet som tilslag i ny beton.

Recepten til den nye beton er identisk
med den, som blev anvendt til fremstilling af bjælkerne. Der er blevet blandet betoner med hhv. 30 (max tilladt i henhold til standard), 60 og 100 pct. erstatning af granittilslag (groft tilslag) med den nedknuste beton.

Efterfølgende prøvning viser, at betonerne har tilsvarende egenskaber som referencebeton hvad angår friske egenskaber samt trykstyrke, E-modul og frost/tø-bestandighed, mens der dog er konstateret et større udtørringssvind sammenlignet med den konkrete referencebeton.

Resultaterne bliver publiceret i en rapport senere på året.
Kilde: Teknologisk Institut

Han peger på, at beregninger udført i projektet viser, at CO2-belastningen forbundet med knusning og transport af granit fra Norge til Danmark er tre gange så høj som for produktion af groft tilslag af nedknust beton.

Ifølge Martin Kaasgaard er der således et miljømæssigt incitament for betonproducenter til at genanvende deres spildbeton af høj kvalitet som tilslag i produktionen af ny beton af tilsvarende kvalitet.

- Lovgivningsmæssigt er der åbnet op for, at vi kan anvende nedknust beton i anlægsbeton og vores resultater viser, at det kvalitetsmæssigt er forsvarligt, selv ved større erstatningsgrader end tilladt, siger Martin Kaasgaard og tilføjer, at trods de gode resultater, skal man huske at tage øget udtørringssvind i betragtning i forhold til den ønskede anvendelse af betonen.

Dokumentationen på plads
De gode resultater er skabt i projektet "Ressourceeffektive anlægskonstruktioner", hvor formålet netop har været at vise vejen til øget grad af genanvendelse i forbindelse med anlægskonstruktioner, herunder anvendelse af nedknust beton som tilslag i anlægsbeton.

- En af udfordringerne har været, at der har manglet generel publiceret dokumentation for, at det er muligt at anvende nedknust beton som tilslag i anlægsbeton, uden at kompromittere kvaliteten af den nye beton. Men de nye resultater viser, at hvis kvaliteten af den nedknuste beton er på niveau med den beton den anvendes i, så er egenskaberne af denne beton på niveau med referencebeton fremstillet med jomfruelige tilslag, forklarer Martin Kaasgaard.

For Teknologisk Institut har arbejdet med projektet resulteret i, at bygge- og anlægsbranchen nu kan få hjælp til at udvikle og dokumentere ny beton med nedknust beton som tilslag, til at kortlægge og kvalificere materialer i forbindelse med nedrivning af betonkonstruktioner samt rådgivning angående krav og muligheder for at operere udenfor disse krav.
brahe

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.132