23948sdkhjf

Arkitekturfans sanser dansk vand

Den danske Pavillon på arkitekturbiennalen i Venedig stiller skarpt på menneskets ’forbundethed’ med naturen

Vand har altid været en forudsætning for liv. Som mennesker indtager vi vand, krydser vand og kæmper om vand.

I det danske bidrag til den 17. arkitekturbiennale i Venedig skaber kurator Marianne Krogh og arkitekterne Lundgaard & Tranberg nu et sanseligt rum, der sætter fokus på vandet som fænomen.

Med udgangspunkt i den forudsætning, at tidens klima- og geopolitiske udfordringer også angår arkitekturen, stiller bidraget skarpt på arkitekturens evne til at fremkalde en grundlæggende "forbundethed" mellem verdens elementer.

Når biennalen åbner dørene til maj næste år, vil hovedtemaet være How will we live together?

Forbundethed
Den Danske Pavillon - og dermed ét dansk svar på hvordan arkitekturen tager stilling til de presserende udfordringer - kurateres af kunsthistoriker og ph.d. Marianne Krogh i samarbejde med Lundgaard & Tranberg som udstillende arkitekter.

Pavillonen bliver et sted til fordybelse, hvor besøgende kan træde ud af biennalens virvar og ind i sig selv - til et sted, hvor sanserne er i fokus.

- For at overkomme de udfordringer, vi i denne tidsalder har skabt for os selv, må vi først og fremmest se indad og turde erkende, at vi som mennesker er forbundet med alt levende. Vi tror på, at man gennem arkitektoniske virkemidler kan fremme følelsen af forbundethed og dermed (gen)etablere de intime kredsløb og forbindelser, vi som jordboere må se os selv som en del af, siger Marianne Krogh i en pressemeddelelse.

Med vandet som guide
Lundgaard & Tranberg er i udformningen af pavillonen optaget af fænomenet vand. Vand har en umiddelbar poesi over sig, der siden menneskehedens begyndelse har inspireret folkeslag på tværs af tid og kultur. Samtidig er vand en ressource, der i stigende grad er under pres og samtidig presser mennesker over hele kloden - mangel på drikkevand, forurenede vandløb, havvand der stiger og menneskeliv, der går tabt i forsøget på at krydse vand, er blot nogle af de udfordringer, der manifesteres i vandet.

- Biennalens overordnede tema har inspireret os til at sætte fokus på begrebet forbundethed. Gennem vandet som fænomen forstærkes oplevelsen af pavillonens arkitektur, samtidig med at det sociale samspil, der opstår i rummet, mellem de besøgende, peger ud i verden, siger arkitekt Lene Tranberg i pressemeddelelsen. 
Kaptain

Om arkitekturbiennalen

International Architecture Exhibition of La Biennale di Venezia er verdens største arkitekturbegivenhed og finder sted hvert andet år

Mere end 60 lande deltager med udstillinger i de historiske pavilloner i Giardini-området, på Arsenale og rundt i hele byen

Den danske pavillon er en af de mest besøgte pavilloner ved biennalen – i 2018 havde den mere end 145.000 besøgende

Biennalen finder sted i perioden 23. maj – 26. november 2020

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141