23948sdkhjf

Nedlagt skole bliver til andelsboliger

Nordsjællandsk bofællesskab har købt lukket skole, som skal rives ned og erstattes af 25 andelsboliger til 90 millioner kroner opført som modulbyggeri

Siden juli 2018 har skærpede krav til at finansiere nye andelsboligforeninger næsten udløst en totalopbremsning i nybyggede andelsprojekter som omtalt flere gange tidligere i Magasinet Andelsboligen fra Licitationen - Byggeriets Dagbladet.

Men i Nordsjælland er Stavnsholthave tilsyneladende undtagelsen, der bekræfter reglen.

Her overtog A/B Bofællesskabet Stavnsholthave i juni den tidligere specialskole Bygmarkskolen, som ligger ved landsbyen Stavnsholt i Farum i Furesø Kommune.

- Vi har undersøgt, om bygningerne kunne bruges, men det har ikke været muligt, så de bliver revet ned. Derefter bygger vi 25 boliger og et fælleshus. Vi bruger modulbyggeri, og det er med til at holde prisen på 30.000 kroner per kvadratmeter. Vi forventer, at boligerne kan stå klar i slutningen af 2020, fortæller Bjarke Petersen, der er formand for andelsforeningen.

Boligerne bliver opstillet som moduler i tre størrelser: på 85, 110 og 135 kvm. Fælleshuset bliver på 170 kvadratmeter, og i alt skal der opføres 3.000 kvm, så den samlede salgspris bliver omtrent 90 mio. kr.

Næsten udsolgt
Projektet er med nybyggeri ret usædvanligt, fordi et bredt politisk forlig, som skulle skabe mere robuste andelsforeninger, har betydet, at der kun bliver etableret ganske få nye foreninger - og stort set ingen med nybyggeri.

Stavnsholthave

A/B Bofællesskabet Stavnsholthave skal bestå af 25 boliger og fælleshus i Farum

Opføres på nuværende skolegrund

Opføres i modulbyg af Scandi Byg

Arkitekter: Urban Power

Hovedentreprenør: Casa

Salgssum: 90 mio. kr. (3.000 kvm)
Kilder: A/B-formand Bjarke Petersen
og www.stavnsholthave.dk

Især et krav om højere andel af lån med afdrag - og dermed højere boligafgift - har blokeret for nybyggede andelsboliger. Tendensen er siden blevet forstærket af skærpede regler fra Finanstilsynet til bankerne om lån til andelsboliger.

- En væsentlig faktor for økonomien i vores projekt er, at vi bruger modulbyggeri, og så har vi ikke involveret en developer, som skal tjene penge på projektet. Desuden har vi tidligt i processen inddraget finansielle samarbejdspartnere. Vi stiller krav om indskud på 40 pct. af prisen, og vi har fået solgt stort set alle 25 boliger, siger Bjarke Petersen.

Rødder i rådhuset
Projektet har ifølge formand rødder i et initiativ fra rådhuset.

- Kommunen etablerede nogle workshops i 2015 for at se, om der var interesse for bofællesskaber. Det var baggrunden for Stavnsholthave, hvor vi bliver en blanding af seniorer og familier med små og store børn. De kommende beboere har en meget varieret baggrund, for eksempel med beskæftigelse, fortæller Bjarke Petersen, der selv arbejder med forretningsudvikling og it.

Modulerne skal leveres af det MT Højgaard-ejede Scandi Byg, og derudover oplyser Bjarke Petersen, at andelsforeningen samarbejder med entreprenørkoncernen Casa i Horsens og med arkitektfirmaet Urban Power, der blandt andet er kendt for at have fremlagt de første planer om at anlægge Lynetteholm-øen i Københavns havn.

Artiklen er en del af temaet Andelsboliger.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11