23948sdkhjf

Traditionel start på alternativt boligprojekt

Ikke to lejligheder er ens i den 85 mio. kr. dyre fællesbyggede boligkarré ”Fællesbyg Køge Kyst”

Fællesbyggerne stak mandag den 2. september spaden i jorden til Danmarks første fællesbyggede boligkarré, ”Fællesbyg Køge Kyst” på Søndre Havn i Køge. 

Byggeprocessen med de 45 individuelle boliger – ikke to er ens - med fælleshus, værksteder, væresteder, terrasser og haver, hvor man kan mødes med hinanden, blev dermed skudt i gang. Det oplyser parterne i en pressemeddelelse.

Med til festligheden var både foreningen Fællesbyg Køge Kyst, Selskabet for Billige Boliger som bygherre, byudviklingsselskabet Køge Kyst og Køges borgmester Marie Stærke. 

Flere interessenter giver en mere kompleks dialog
Det er første gang i Danmark, at en hel boligkarré opføres af beboerne i fællesskab. Byggeriet til 85 mio. kr. gennemføres med Jönsson Entreprise som totalentreprenør og med rådgivere fra Moe. 

Om betydning af den nye måde at bygge på siger Thomas Normann, topchef hos Jönsson Entreprise: 

- Som entreprenør ønsker man altid en tidlig dialog og et tæt samarbejde med bygherre. Når det kommer til fællesbyggerier, bliver dialogen mere kompleks, fordi der er flere interessenter, der skal høres og informeres. Det stiller særlige krav til en stram og struktureret projektstyring. 

I den kommende tid går Jönsson i gang med at grave ud til kælderen til det nye hus, som er tegnet af Vandkunsten i særdeles tæt samarbejde med beboerne. Husets arkitektur bliver meget varieret, både hvad angår facadefarver og højden af de enkelte bygningsdele.

Efter tysk forbillede
Foreningen Fællesbyg Køge Kyst indgik i foråret aftale med Selskabet for Billige Boliger, som har hjulpet med at skaffe finansiering af byggeriet, og som nu varetager bygherrerollen efter en non profit-model i tæt samarbejde med beboerne.  

- Selvom vi som bygherre styrer selve byggeprocessen, er det i allerhøjeste grad beboernes eget projekt. Fællesbyg er i førersædet, hvad angår hele udformningen og indretningen af boligerne – og boligsalget og hele dialogen med køberne, som jo er deres potentielle naboer, siger Line Røtting Dornan, administrerende direktør for Selskabet for Billige Boliger, i pressemeddelelsen.  

Idéen med fællesbyggeriet var i udgangspunktet at fremme et dansk eksempel på et byggefællesskab efter tysk forbillede i den nye bydel i Køge. I foråret 2017 blev idéen lanceret, og bolden blev snart grebet af en gruppe mennesker, som gik sammen og siden har arbejdet ihærdigt med at gøre idéen til virkelighed. 

- Dette projekt er unikt ved, at så mange familier går sammen og løser en fælles opgave om at bygge en hel karré og sælge lejlighederne. Og huset bliver helt unikt – som et eksempel på, hvordan beboerne selv kan være bygherrer, hvor slutbrugerne bestemmer - og ikke en developer, der optimerer i forhold til markedet. Lad os se flere af den slags byggerier i fremtiden, siger Køge Kysts projektdirektør Tove Skrumsager Frederiksen.

Fællesbyg Køge Kyst forventer, at beboerne kan flytte ind i deres nye hjem i 1. kvartal 2021.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126