23948sdkhjf

Syriske flygtninge strømmer til byggeriet

Antallet af syriske flygtninge i byggebranchen er steget kraftigt de seneste år

Antallet af syriske flygtninge og familiesammenførte, der finder vej til bygge- og anlægsbranchen, er mangedoblet på få år.

Fra 2014 til 2018 er omfanget af syrere i byggebranchen steget fra 16 til 317 fuldtidsansatte, ifølge tal fra Beskæftigelsesministeriet. Udviklingen i den femårige periode svarer til, at antallet er tyvedoblet, hvilket er lidt mere end gennemsnittet for alle brancher.

- Det bekræfter, at byggeriet som branche har tradition for at løfte et socialt ansvar, siger adm. direktør Lars Storr-Hansen fra Dansk Byggeri, der også peger på, at markedsbetingelserne er gunstige lige nu.

- Mulighederne er gode i øjeblikket med gang i økonomien og mangel på arbejdskraft.

Firma sikret beskæftigelse
Betonelementproducenten CRH Concrete A/S fra Viby Sjælland nær Roskilde har flere ansatte, der kommer fra Syrien.

Virksomheden registrerer ganske vist ikke medarbejdernes oprindelsesland, men anslår, at der i øjeblikket er 15-20 fuldtidsansatte med syrisk baggrund fordelt på de 11 fabrikker i Danmark.

CRH indgik samarbejdsaftaler med flere kommuner i årene efter 2014 og 2015, da flere tusinde syrere søgte asyl i Danmark efter udbrud af borgerkrigen i Syrien. Syrere og andre med flygtningestatus starter typisk i virksomhedspraktik og løntilskud, og forløber det tilfredsstillende, ender det med en regulær fuldtidsansættelse.

- Mange af dem har vist sig at være dygtige medarbejdere, der er fleksible og ikke er bange for at bestille noget. De passer deres arbejde, selvom mange af dem har nogle tragiske oplevelser i bagagen, siger adm. direktør Claus Bering, som også er bestyrelsesformand i Dansk Byggeri.

De fleste ender efter prøveforløb med at blive fastansat i CRH. Det er ofte som arbejdsmænd i produktionen, men enkelte har udviklet sig til at blive mellemledere på elementfabrikkerne, ifølge Claus Bering.

Ufaglærte stillinger er da også det mest hyppige generelt i byggeriet for personer fra Syrien, ifølge Dansk Byggeri.

Det hænger blandt andet sammen med uddannelsesniveauet.

En undersøgelse fra Rockwoolfonden fra 2017 viser, at cirka to tredjedele af de syrere, der på daværende tidspunkt var kommet til Danmark, havde grundskolen som højeste uddannelsesniveau.

De foreløbige tal fra 2019 tyder på, at tendensen med et stigende antal syrere i byggeriet vil fortsætte.

Godt fem procent flere syrere er ansat i byggebranchen i år sammenlignet med samme tidspunkt sidste år, viser de nyeste tal, der dækker frem til ultimo juni.

Samme tendens gør sig i øvrigt gældende for personer fra andre lande som Afghanistan, Irak og Iran, der også primært kommer til Danmark som flygtninge eller familiesammenførte.

Flere ledige tilgængelige
Selvom flere syrere kommer i arbejde, er ledigheden fortsat relativ høj. Dansk Arbejdsgiverforening udgav sidste år en undersøgelse af beskæftigelsesfrekvensen blandt syriske flygtninge.

Af dem der fik opholdstilladelse i 2014, var 10 pct. i arbejde efter to år og 25 pct. i arbejde efter tre år.

Blandt Dansk Byggeris medlemmer lyder det, at sproget er den største barriere i forhold til, at endnu flere med syrisk og anden flygtningebaggrund kommer i beskæftigelse.

- Det er vigtigere i byggeriet end i mange andre brancher, da der er meget skrappe sikkerhedskrav på byggepladserne, som kræver, at man forstår dansk, siger Lars Storr-Hansen.

Læs mere om CRH Concretes succes med at ansætte flygtninge i: 

Flygtninge holder betonproduktionen kørende

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14