LICITATIONEN MENER: OPP-byggerier kan ikke stå alene
I sidste uge indviede Region Nordjylland sit første OPP-byggeri: Et nyt hospice i Nørresundby.
Hele OPP-tankegangen har været genstand for megen debat igennem flere år. Allerede i 00’erne forsøgte man sig med et skolebyggeri Vestjylland og en motorvej i Sønderjylland. Og i disse år har ikke mindst staten taget OPP-modellen til sig. Både Udlændingestyrelsens nye lokaler i Næstved, den nye Østre Landsret i København og et stort kontorbyggeri på Kalvebod Brygge er opført som OPP-projekt, hvor private står for bygningsdriften, efter byggeriet er færdigt.
Nu har et nyt studie sammenlignet to sygehusbyggerier i Region Syddanmark, hvoraf det ene er opført som Offentligt-Privat Partnerskab. Analysen viser, at OPP-projektet vinder på kvalitet og aflevering. Men til gengæld var det dyrere.
Nu kan der uden tvivl være mange incitamenter til at gøre det ekstra godt med et byggeri, når man som entreprenør og driftsherre selv skal stå for driften i 20 år. Og derfor kan det godt tænkes, at kvaliteten bliver bedre ved et OPP-byggeri.
Men når der bygges for offentlige midler, skal både stat, kommuner og regioner tænke på økonomien. Derfor kan OPP-modellen ikke stå alene.
De offentlige bygherrer skal i forvejen altid tænke det totaløkonomisk aspekt ind fra starten i deres byggerier. Men husk også den tidlig inddragelse af alle parter. Det kan nemlig i lige så høj grad give et godt byggeri til tiden og til prisen.
Artiklen er en del af temaet Lederen.