Optimistiske ingeniører aflyser vækstpause
De rådgivende ingeniører mangler arbejdskraft, men kan godt vokse alligevel.
I den halvårlige konjunkturanalyse fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, er tilbagegangen fra oktober vendt til ny fremgang.
Virksomhederne øst for Storebælt forventer fremgang med stigende ordrebeholdning og flere ansatte. Vest for Storebælt fastholdes status quo. Virksomhederne forventer at øge overskudsgraden i 2019 trods fortsat mangel på medarbejdere. Væksten drives af fremgang i erhvervsbyggeri, offentligt byggeri samt infrastruktur. Derudover er der markant fremgang i eksporten af rådgiverydelser.
Henrik Garver, administrerende direktør i FRI, udtaler:
- Den nye konjunkturmåling viser, at den vækstpause vi så ved den seneste måling i oktober sidste år, er afløst af ny vækst hos rådgiver- og ingeniørvirksomhederne især øst for Storebælt. Vest for Storebælt ser vi et marked, som ligger på et stabilt niveau. Boligbyggeri er fortsat udfordret, og det er min vurdering, at ikke mindst usikkerhed om det kommende boligskattesystem er med til at skabe denne opbremsning. De fleste øvrige sektorer viser tydelig fremgang. Det gælder ikke mindst erhvervsbyggeri, offentligt byggeri samt infrastruktur. Hertil er der markant fremgang i eksporten af rådgiverydelser.
I 2017 udgjorde omsætningen for FRI’s medlemsvirksomheder i Danmark 13,3 mia. kr. Omsætningen i 2018 estimeres til 13,8 mia. kr. Omsætningen i 2019 forventes at lande på 14,2 mia. kr.
Forventningerne til den vægtede overskudsgrad i FRI-virksomhederne er, at denne forbedres til 7,2 procent (EBIT) i 2019 mod 6,7 procent i 2017 og estimerede 6,4 procent i 2018
De fleste virksomheder mangler ingeniører
Henrik Garver perspektiverer konjunktursituationen med sine betragtninger om de mere generelle trends i undersøgelsen:
- Når jeg ser bag om tallene ser det ud til, at der er kommet en bedre balance mellem ordrebogen og antallet af ansatte. Det betyder ikke, at mangel på ingeniører er aflyst som et problem - tværtimod. Men det viser, at rådgiver- og ingeniørvirksomhederne har fået en skarpere selektering af projekter i forhold til ressourcer og kompetencer. Det er grundlæggende sundt, ikke kun for virksomhederne, men også for hvert enkelt projekt, stort som lille, at der nu bliver prioriteret rigtigt. Det understøtter lønsom vækst i branchen.
Virksomheder, der tegner 95% af beskæftigelsen i branchen angiver, at de mangler ingeniører.