LICITATIONEN MENER: Pandadiplomati må ikke blive et cirkus
To meget omtalte bløde sort-hvide bjørne danner i aften rammen om en af årets store begivenheder i Københavns Zoo.
Her indtager to pandaer det BIG-tegnede pandaanlæg til 160 mio. kr., når Dronning Margrethe og Kronprinsesse Mary står for den officielle indvielse.
Der er ingen tvivl om, at regeringen, som har spillet en meget stor rolle i bestræbelserne på at få pandaerne til byen, og Københavns Zoo med pandaerne har gjort lidt af et scoop. Det er nemlig ikke mange zoologiske haver rundt om i verden, der kan vise en panda frem for offentligheden. Men spørgsmålet er om prisen er for høj - både økonomisk og politisk.
Pandaerne skal returneres til Kina om 15 år. Og de er ikke til låns, for Københavns Zoo betaler en mio. dollar (6,6 mio. kr.) om året for at have dem.
Der hvor prisen kan være højere, er på det politiske område. Frygten er jo, at det særlige kinesiske pandadiplomati gør det sværere for kommende danske regeringer at sige fra over for Kina. De senere år har ikke ligefrem vist, at Danmark stiller sig på bagbenene over for landet mod øst. Tag bare politiets indgriben over for Tibet-demonstranterne ved det kinesiske statsbesøg i 2012.
På trods af eksempelvis store eksportindtægter, er der brug for en kritisk holdning over for Kina, der ikke ligefrem har menneskerettigheder i højsædet.
Danmark skal ikke ende som en dikkende lammehale over for Kina, fordi to pandaer endelig er hentet til København.
Artiklen er en del af temaet Lederen.