23948sdkhjf

Konkrete redskaber til den bæredygtige fremtid

Building Green Aarhus: Mulighederne er mange og redskaberne ligeså. Den prisbelønnede arkitekt Ola Kjellander viste både konkrete værktøjer og eksempler på en mere bæredygtig, bebygget fremtid   

Hvad kan vi gøre lige her og nu, hva'? 

Udgangspunktet for den første hovedtaler på Building Green Aarhus 2019 - den prisbelønnede svenske arkitekt Ola Kjellander - var arkitekternes potentielt positive rolle i en tid, hvor de negative beskeder om klima og klode står i kø. Ola Kjellander er tillige partner og medstifter af den svenske tegnestue Kjellander Sjöberg. 

Med udgangspunkt i hans eget og tegnestuens arbejde kom Ola Kjellander i oplægget på hovedscenen ind på bæredygtighed som et omdrejningspunkt i alt arbejde. Fokus er på cirkulær økonomi, miljøeffektivitet og på at genanvende byggematerialer og tilpasse sig omgivelserne, ja i det hele taget at udnytte ressourcer mere effektivt. 

I Ola Kjellanders optik har arkitekter dermed et medansvar for at skabe fysiske rammer, der underbygger og fremmer mangfoldighed og integration. Både i det enkelte byggeri, hvad enten det er i en konkret bygning eller et større område, og mellem byggeriet og den omkringliggende by det indgår i.

Det kan eksempelvis være en park, der bliver udgangspunkt i opbygningen af et boligområde, eller et butikslokale, som inviterer forbipasserende indenfor og dermed giver tilbage til det offentlige rum udenfor. 

En rettesnor i arbejdet
Redskab og rammer skal der til for at sikre mål og resultat i den ofte langstrækte proces fra tegning til færdigt byggeri. Og Ola Kjellander var i den forbindelse inde over nogle af de instrumenter, tegnestuen Kjelland Sjöberg konkret bruger.

Blandt dem er arbejdsbogen med det lidet generte navn, Kjellander Sjöberg Workbook. Med arkitektens formulering skal arbejdsbogen fungere som et værktøj og en tjekliste, der skal anvendes til at forbedre, hvordan mennesker interagerer med det bebyggede miljø for ad den vej at skabe holdbar arkitektur og bygninger i byer. 

Konkrete eksempler var der mange af. Fællestræk er målene om det bæredygtige, om det så er at give brugte materialer nyt liv, at indrette og integrere bygningsværker i naturen, skabe byrum med fokus på fællesskab. Selv det at forme veje og stier i et område, så de inviterer til cykling og gang frem for bilisme, skal være en vej til at tilskynde bæredygtighed som en naturlig måde at leve på. 

I Kjellander Sjöbergs arbejde med en samlende, grøn udviklingsplan for det landlige område Gomm Valley i England var netop en svungen vej og sti gennem landskabet et forsøg på at give den motorløse transport de bedste rammer.

Nye muligheder når bygninger får nyt liv
Konkrete muligheder kan også opstå for byggeriet og for arkitekternes arbejde, hvis man tager afsæt i og videreudvikler den bygningsmasse, som skød op i kølvandet på 2. Verdenskrig. 

I processen med at nedbryde eksisterende bygninger og materialer kan man også opdage nye muligheder. Lige fra mursten og lignende til selve bygningernes strukturer og måder at genopbygge og genanvende dem. 

- Frem for at bygge nyt kan arkitekter udnytte og udvikle de eksisterende miljøer, sagde Ole Kjellander.   

Eksemplet var i den forbindelse Oceanbryggan i Helsingborgs havneområde. Placeret mellem havneområde og byg kan det binde sammen. Både på byniveau og i nærmiljøet. Materialerne er træ og genbrugte mursten fra nedrevne bygninger, som dermed binder an til lokale historie.

 

Se mere om messen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127